Elüldözték a közép-afrikai elnököt

Vágólapra másolva!
Átvette a Seleka nevű lázadócsoport a hatalmat a Közép-afrikai Köztársaságban, az elnök elmenekült az országból.
Vágólapra másolva!

A Seleka lázadócsoport vasárnap átvette a hatalmat a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban, miután az elnök, Francois Bozize elmenekült a városból - olvasható a BBC honlapján. Szemtanúk fegyverropogást hallottak, amikor a Seleka elfoglalta az elnöki palotát, Bozize feltehetően egy szomszédos államba menekült.

"Bangui elfoglalásával és Bozize elűzésével a fő céljainkat elértük" - közölte a Seleka. A szervezet szerint azon vannak, hogy helyreállítsák a közrendet, de a BBC-nek nyilatkozó civil szervezetek szerint kaotikus állapotok uralkodnak Bangui központjában, többen fosztogatnak.

A hatalomátvétel miatt az ENSZ szerint mintegy 170 ezren menekülnek a Közép-afrikai Köztársaságból, főleg Csád és a Kongói DK irányába. A Seleka lázadása tavaly decemberben kezdődött, és hiába próbáltak egyezkedni a kormánnyal a hatalommegosztásról, a megállapodások törékenynek bizonyultak.

Bozize 2003-ban, egy katonai puccs segítségével került hatalomra, és a BBC szerint arra törekedett, hogy ne erősítse meg a hadsereget, mert félt egy esetleges puccstól.