A hatóságok elutasították a 77 ember meggyilkolásáért elítélt norvég Anders Behring Breivik kérelmét arra, hogy részt vehessen múlt pénteken elhunyt édesanyja temetésén.

A 66 éves Wenche Behring Breivik - aki hosszú ideje beteg volt - a most 34 éves férfihoz legközelebb álló családtag volt. Anders Breivik nála lakott abban az időben is, amikor tervezgette 2011 júliusában végrehajtott ámokfutását.

Wenche asszony egyedül nevelte fiát és annak féltestvérét. A családot segítő szociális dolgozók már Anders Breivik kiskorában felhívták a figyelmet arra, hogy a fiú viselkedésében és nevelésében problémák mutatkoznak, és ezt követően el is helyezték őt a családtól. Az asszony a tömeggyilkosság utáni egyik nyilatkozatában elmondta, hogy 2006-os visszatérésekor fia már paranoid téveszmékkel küzdött. Néhány héttel ezelőtt Wenche Behring Breivik még meglátogatta fiát a börtönben.

A 21 évnyi, meghosszabbítható büntetésre ítélt Breiviket különösen szigorú biztonsági előírások mellett őrzik Oslo közelében. Börtönének vezetői - ügyvédjének közlése szerint - úgy döntöttek, hogy még ebből a szomorú alkalomból sem hagyhatja el celláját.

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló Breiviket azért ítélték a Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetésre, mert autóba rejtett pokolgépet robbantott az oslói kormányszékház közelében, majd fegyveres ámokfutásba kezdett Utoya szigetén, a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Összesen 77 embert ölt meg, köztük sok tizenévest, elmondása szerint azért, mert a kultúrák egymás mellett élését igyekeztek elősegíteni.