Az utolsó pillanatig kitart az olasz elnök

Vágólapra másolva!
Giorgio Napolitanót nehéz helyzetbe hozták a kormányalakításról megegyezni képtelen pártok. Most munkacsoportot akar megbízni néhány reformjavaslat kidolgozásával.
Vágólapra másolva!

Giorgio Napolitano olasz államfő szombaton cáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint esetleg idő előtt lemondana, felszólította ugyanakkor a politikai erőket, hogy egyezzenek meg néhány konkrét reformkérdésben, ami reményei szerint elősegítené az új kormány megalakítását.

A köztársasági elnök a Quirinale-palotában tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy mandátuma utolsó napjáig, azaz május 15-ig hivatalban kíván maradni, és korlátozott mozgástere ellenére is megpróbál legalább kedvezőbb feltételeket teremteni a jelenlegi belpolitikai patthelyzet feloldásához. Addig is különféle hovatartozású és nézeteket valló személyiségekből álló két szűkebb munkacsoportot kíván megbízni néhány reformjavaslat kidolgozásával. Napolitano arra számít, hogy ezek a javaslatok amolyan programadó alapanyagként szolgálhatnak majd egy jövendő kormány megalakításához.

A kormányalakítással március 22-én megbízott Pierluigi Bersani, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára kudarcot vallott próbálkozásával. A Silvio Berlusconi vezette Szabadság Népe (PdL) politikai kormányt, vagyis a PdL-PD nagykoalícióját tartja az egyetlen lehetséges megoldásnak, és nemet mond az újabb szakértői kormányra. A PD továbbra is elzárkózik a nagykoalíciótól. A Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom magának követeli a kormányalakítás jogát, és sem politikai, sem szakértői kormánynak nem hajlandó bizalmat szavazni a parlamentben.

Olaszországot 2011 vége, Silvio Berlusconi lemondása óta szakértői kormány vezeti.