Észak-Korea kihirdette a hadiállapotot

2013.03.30. 8:08

Kim Dzsong Un pénteken jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontok elleni csapások tervét. A hadsereg a végső parancsra vár.

Észak-Korea kihirdette a hadiállapotot Dél-Koreával szemben - jelentette a Jonhap dél-koreai hírügynökség egy Phenjanban kiadott nyilatkozatra hivatkozva szombaton. A"különleges közlemény" szerint a Koreai Nép Demokratikus Köztársaság (KNDK) a két Koreát érintő minden ügyet háborús időszakra kidolgozott szabályoknak megfelelő módon fog kezelni.

"Véget ért a se nem béke, se nem háború állapota a Koreai-félszigeten" - írta a KCNA észak-koreai hírügynökség, és felidézte Kimnek a katonai vezetőkkel tartott csütörtöki tanácskozását, amelyen a jelentések szerint jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontok elleni csapások terveit. A hadsereg a "végső parancsra" vár Kim Dzsong Un, az ország vezetője részéről, az ország szárazföldi és tengeri határai közelében tapasztalt provokációkra pedig "könyörtelen választ" ad - hangzik a phenjani közlemény, amelyet a kormány, a párt és más politikai szervezetek írtak alá.

A két Korea technikai értelemben eddig is háborúban állt, mert az 1950-1953 között vívott háborút tűzszünet zárta le, nem pedig békeszerződés. Észak-Korea márciusban bejelentette, hogy felmondja a tűzszünetet, tiltakozásul a déli országrészben folyó koreai-amerikai hadgyakorlatokra. Ezek kezdete óta a KNDK szinte mindennap fenyegetőzött azzal, hogy csapást mér dél-koreai és amerikai célpontokra.

Forrás: AFP/KCNA
Kim Dzsong Un megbeszéli a haditervet

A tűzszünet felmondása elvben elvezethet az ellenségeskedések kiújulásához, de megfigyelők szerint nem ez az első eset, hogy a tűzszünetet Phenjan érvénytelennek minősítette. A tűzszünetet az ENSZ közgyűlése hagyta jóvá, és elvetette azt a lehetőséget, hogy Észak-Korea egyoldalúan felmondja.

A Fehér Ház közölte szombaton, hogy komolyan veszi Észak-Korea bejelentését, amely szerint hadban áll Dél-Koreával, de jelezték, hogy Phenjan részéről nem szokatlan a fenyegetőzés. "Láttuk az Észak-Korea nem építő jellegű új közleményéről szóló információkat. A fenyegetést komolyan vesszük, és szoros kapcsolatot tartunk fenn dél-koreai szövetségesünkkel" - mondta Caitlin Hayden, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

A dél-koreai országegyesítési minisztérium közleménye szerint "ez nem igazán új fenyegetés, csak újabb elem a provokációk sorozatából". A déli védelmi minisztérium azt közölte, hogy nem észleltek különleges csapatmozgást a határoknál.

Grigorij Logvinov, az orosz külügyminisztérium koreai ügyekben illetékes tisztviselője közölte: Moszkva azt reméli, hogy "mindkét fél maximális felelősséget és önmérsékletet fog tanúsítani, és nem lép át olyan határt, ahonnan nincs visszaút".

New Yorkban Martin Nesirky ENSZ-szóvivő azt közölte, hogy a világszervezet aggodalommal fogadta Phenjan újabb fenyegetőzését. Észak-Koreának "vissza kell fognia indulatait" az amúgy is nyugtalan időszakban - mondta Nesirky, aki szerint továbbra is érvényes Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár március 7-i felhívása, amelyben a katonai retorikától és a térség stabilitását veszélyeztető lépésektől való tartózkodásra, irányváltásra és bizalomépítésre szólította Phenjant.

A német kormány arra figyelmeztette Észak-Koreát, hogy ne játsszon tovább a tűzzel. Guido Westerwelle külügyminiszter úgy fogalmazott, Phenjan felelőtlen hozzáállásának be kell fejeződnie. Úgy vélte, hogy az ország legutóbbi lépései súlyos veszélyt jelentenek az egész régió békéjére nézve. Bob Carr ausztrál külügyminiszter újabb egyoldalú szankciók bevezetésével fenyegetőzött Észak-Korea ellen. Arra szólította a nemzetközi közösség országait, hogy szigorúan tartsák be a Phenjan ellen foganatosított fegyverembargót.

KAPCSOLÓDÓ CIKK