Nem ismétlik meg a választást Kenyában

Vágólapra másolva!
Hiába akart új voksolást az elnökválasztás vesztese, Kenyában megerősítették a hat éve véres zavargások kirobbantásával vádolt Uhuru Kenyatta győzelmét. A vesztes végül elismerte az eredményt, a választás a nemzetközi megfigyelők szerint is tiszta volt, de félő, hogy újabb erőszak támad a nyomában.
Vágólapra másolva!

Érvényesnek minősítette Kenyában a legfelsőbb bíróság a március 4-én tartott elnökválasztás eredményét, és megerősítette, hogy a választást csekély többséggel Uhuru Kenyatta nyerte meg már az első fordulóban.

A Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) emberiség elleni bűncselekmények miatt eljárás alatt álló Kenyatta 50,07 százaléknyi szavazatot kapott, csak 8100 vokson múlt, hogy már az első körben nyert. Mivel fő ellenfele, Raila Odinga miniszterelnök ezt nem fogadta el, meghatározott helyeken újraszámolták a szavazatokat. Odinga azt szerette volna elérni, hogy nyilvánítsák érvénytelennek az elnökválasztást, vagy legalább írják ki a második fordulót.

A bíróság azonban szombati ítéletében kimondta, hogy a választás szabad, tisztességes és hiteles volt, az eredmények helytállók. Kenyatta így várhatóan heteken belül felesküdhet új posztjára. A BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala szerint a nemzetközi megfigyelők is úgy ítéleték meg, hogy a választás szabad, a lebonyolítás átlátható volt.

Odinga az ítélet kihirdetése után azonnal elismerte riválisa győzelmét, és kijelentette, hogy elfogadja legfelsőbb bírói testület döntését. Ellenkező esetben ugyanis meginoghatna a politikai és gazdasági stabilitás az országban - mondta.

Kenyatta győzelme - korábbi nyilatkozatok szerint - komoly hatással lehet a Nyugattal fenntartott kapcsolatokra. Az Egyesült Államok és több európai ország is arra figyelmeztette Nairobit, hogy következményei lesznek annak, ha Kenyatta nyeri meg a választást.

Uhuru Kenyatta ellen a Nemzetközi Büntetőbíróság emberiség elleni bűncselekmények miatt indított eljárást, mert a gyanú szerint felbujtóként (egy terrorcsoport mozgatójaként) közreműködött a 2007-es választások utáni - ezernél több halottat maga után hagyó - erőszakcselekmények kirobbantásában.

A szombati ítélethirdetést szigorú biztonsági intézkedések közepette tartották, miközben több helyütt tüntetők gyülekeztek az országban. A bíróság épületéhez vezető utakat lezárták, a rendőrök néhány tiltakozó csoport ellen könnygázt vetettek be - írta a BBC. Kenyatta ellenzékének több központjában zavargások törtek ki, sokan véres konfliktustól tartanak az országban.