Nő kerülhet az FBI élére is

Vágólapra másolva!
Lisa Monaco a legesélyesebb arra, hogy az FBI élén váltsa a 68 éves Robert S. Muellert. Múlt héten az elnök védelméért felelős titkosszolgálat vezetői posztját is egy nő kapta meg.
Vágólapra másolva!

Egy nő szerepel annak a listának az élén, amely az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hamarosan leköszönő igazgatója, Robert S. Mueller lehetséges utódainak nevét tartalmazza - írta hétfőn a The Washington Post. A listavezető, Lisa Monaco nemrégiben lett Barack Obama elnök terrorelhárítási tanácsadója, miután elődjét, John O. Brennant az elnök kinevezte a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) élére. A 68 éves Mueller várhatóan szeptember 4-én vonul vissza hivatalából, amelyet 12. éve tölt be, és a Fehér Ház azt szeretné, ha a szenátus még a nyári szabadság előtt megerősítené az új FBI-igazgató kinevezését.

A múlt héten Barack Obama elnök - a titkosszolgálat (Secret Service) története során először - szintén egy nőt nevezett ki a szervezet élére. Julia Pierson 1983 óta van a szervezetnél, igazgatói kinevezése előtt pedig vezérkari főnöki pozícióban volt. Az amerikai titkosszolgálat gazdasági bűncselekményeket derít fel, illetve a szervezet hatáskörébe tartozik az elnök és családja védelme. Pierson 1988-tól maga is tagja volt az elnököt védő csapatnak. A szervezet hírét tavaly a prostitúciós botrány csorbította, amikor Obama kolumbiai látogatása során több ügynökről is kiderült, hogy örömlányokat hívott a szállodai szobájába. Az eddigi vezető, Mark Sullivan a múlt hónapban jelentette be visszavonulását.