100 kilós háborús bombát találtak Berlinben

Vágólapra másolva!
Második világháborús bombát találtak szerdán reggel a berlini főpályaudvar közelében egy építkezésen, a 100 kilogrammos robbanószerkezet miatt jelentős fennakadások lehetnek a német főváros közlekedésében.
Vágólapra másolva!

A hatóságok egyelőre mérlegelik, hogy a helyszínen hatástalanítsák-e a bombát, vagy pedig elszállítsák. A vonatközlekedést várhatóan 10 órától legalább délig mindenképpen felfüggesztik, a városi vasút (S-Bahn) viszont valószínűleg menetrend szerint közlekedik majd.

A berlini főpályaudvaron naponta 300 ezren fordulnak meg. A német főváros centrumában fekvő 70 ezer négyzetméteres keresztpályaudvaron naponta több mint 1200 vonat halad át.

Az utóbbi hónapokban sorra bukkantak fel Németországban veszélyes, fel nem robbant világháborús bombák építkezéseken. Münchenben például tavaly augusztusban egy 250 kilogrammos robbanószerkezet került elő, amelyet csak ellenőrzött robbantással tudtak megsemmisíteni. A detonáció miatt a környező épületekben súlyos károk keletkeztek, egy földszinti üzlet teljesen kiégett.

A BBC tudósítása szerint Németországban ezerszámra vannak fel nem robban világháborús bombák. 2010-ben három embert meg is ölt egy bomba, amelyik váratlanul felrobbant.