Az amerikaiak negyede szerint könnyen lehet, hogy Obama az Antikrisztus

2013.04.03. 11:05

Az amerikai választók meglepően sok összeesküvés-elméletben hisznek. Negyedük nem zárja ki, hogy Barack Obama az Antikrisztus, 37 százalékuk szerint a globális felmelegedés egy átverés. Azt viszont szinte mindegyikük kizárta, hogy Paul McCartney már nem is él.

Az amerikaiak negyede nem zárja ki, hogy Barack Obama amerikai elnök valójában az Antikrisztus - ez derült ki abból a felmérésből, amelyet a Public Policy Polling készített az Amerikai Egyesült Államokban választásra jogosultak körében. A kutatást a Guardian ismerteti.

Az eredmények megdöbbentőek. Az amerikai választók 13 százaléka igennel válaszolt arra a kérdése, hogy Obama vajon az Antikrisztus-e, és további 13 százalék nem volt biztos benne, hogy ez így van-e, vagy sem. Azaz csak a válaszadók 74 százaléka zárta ki kategorikusan a lehetőséget.

A választásra jogosultak 37 százaléka szerint a globális felmelegedés álhír, és további 12 százaléka nem biztos benne, hogy komolyan kell-e venni. Mindössze 51 százalék ért egyet a felmelegedésről szóló a tudományos megállapításokkal.

A felmérés szerint a választók 28 százaléka hisz abban, hogy létezik egy összeesküvés egy új világrend kialakítására azzal a céllal, hogy az egész világot egy autoriter kormány uralja. További 25 százalék nem volt biztos benne, hogy ilyesmi létezik-e, vagy sem, és mindössze 46 százalék mondott egyértelmű nemet a kérdésre.

Vannak azonban olyan témák, amelyekkel még az amerikai választókat sem lehet elbizonytalanítani. Mindössze hét százalékuk gondolja azt, hogy a holdra szállás valójában egy csalás volt, és négy százalék fogadta el, hogy ember formájú ufók uralják a földet. Az sem volt hihető a többségnek (csupán a válaszadók öt százalékának), hogy Paul McCartney 1966-ban meghalt egy autóbalesetben, és egy dublőr állt be helyette a Beatlesbe.

A választók 11 százaléka szerint reális, hogy a 2011. szeptember 11-i terrorcselekményeket tudatosan engedte megtörténni az Egyesült Államok.

A kutatás fő kérdése az volt, hogy a választók politikai meggyőződése mennyiben befolyásolja őket abban, hogy összeesküvés-elméletekben higgyenek. A politikai megosztottság a felmérés szerint a paranoia világában is jelen van - állapítják meg. A globális felmelegedéssel kapcsolatban például a jobboldali republikánusok 58 százaléka kételkedett, míg a demokraták 77 százaléka szerint igenis létezik. A republikánusok 20 százaléka hisz abban, hogy Obama az Antikrisztus, míg a függetleneknek 13 százaléka, a demokratáknak csak 6 százaléka látja így.