Ferenc pápa: Édesanyák, nagymamák előre!

Vágólapra másolva!
Mivel Ferenc pápa sokat beszél a nőkről, kijelentései máris találgatásokat indítottak el, hogy vajon a nők egyházi feladatvállalásának bővítését tervezi-e.
Vágólapra másolva!

Krisztus feltámadásáról szólva Ferenc pápa a szerdai általános audiencián hangsúlyozta, hogy ennek első tanúi nem a tanítványok, hanem a nők voltak, akik "az örömhírt nem tartják meg maguknak, hanem azonnal közlik".

"Az Evangéliumban az akkori világban háttérbe szorult nőknek elsőrendű és alapvető szerepük van" - hangoztatta az egyházfő. Hozzátette: "ez a nők missziója. Édesanyák, nagymamák előre! Ti tanúsítsátok, hogy Jézus él, feltámadt!".

Ferenc pápa a nőknek a családban játszott hitvallási szerepéről beszélt, de kijelentései azonnal elindították a találgatást arról, vajon az új pápa a nők egyházi feladatvállalásának bővítésére is utalni kívánt-e. Ferenc pápa lesz-e az, aki napirendre tűzi a nők pappá szentelését? - feszegeti az olasz sajtó. A lapok megjegyezik azt is, hogy az új pápa gyakran idézi saját nagyanyja tanításait.

"Elfogadhatatlan, hogy a nőknek ne legyen az egyházban döntéshozatali szerepük, miközben az egyház mindennapi életében a plébániákon szolgáló nők száma lassan már megközelíti a papokét: a nők oroszlánrészt vállalnak a szegények segítésében, az idősellátásban és a katekizmus tanításában is" - írta a témával foglalkozó Lucetta Scaraffia újságíró. Scaraffia a főszerkesztője a l'Osservatore Romano szentszéki napilap gondozásában megjelenő "Donne Chiesa Mondo" (Nők Egyház Világ) című havilapnak, amelyet XVI. Benedek indított útjára.

Kell-e a nőknek egyházi tisztség?

A nők egyházi szerepe az utóbbi évtizedekben fokozatosan erősödött. II. János Pál Mulieris dignitatem (Az asszony méltóságáról) 1988-as apostoli levele még azt hangsúlyozta, hogy a női "géniusznak" nincsen szüksége tisztségekre az egyházi hierarchiában.

2004-ben a hittani kongregáció akkori vezetőjeként Joseph Ratzinger bíboros a püspökökhöz írt levelet "a férfi és nő együttműködéséről az egyházban és a világban". XVI. Benedek alatt jelentősen nőtt a szentszéki hivatalokban dolgozó nők aránya, és 2011-ben a német pápa a nagypénteki keresztút meditációi szövegének megírását egy Ágoston-rendi szerzetesnőre bízta.

A nők egyházi szerepe téma volt a tavaly októberi püspöki szinóduson és a márciusi konklávét megelőző bíborosi tanácskozásokon is.

Egyre többen követelik a nők pappá szentelését

"Ferenc pápa újabb lépést tehetne, de azt kizárom, hogy bevezesse a nők pappá szentelését" - hangoztatta Scaraffia.

A női papság iránti követelés Itáliában nem annyira erős, mint az Egyesült Államokban, Nagy Britanniában és Ausztráliában. Az amerikai Women's Ordination Conference tagjai Ferenc pápa megválasztásával egy időben a nőket jelképező rózsaszín füstöt eresztettek fel a Vatikánnal szemközti dombról.

"Jézus nem tett különbséget férfi és nő között" - hangoztatta akkor a CBC amerikai hírcsatornának Miriam Duignan a womenpriest.org képviselője. A szervezetnek a Szent Péter téren a nőpapokat követelő tagját az olasz rendőrség eltávolította.