Új módszerrel nyomoznak két auschwitzi őr ellen

Vágólapra másolva!
Új utakat keres Németország, hogy felelősségre vonhassa az auschwitzi haláltábor egykori őreit. Eddig legalább egy gyilkosságban való részvételt kellett rájuk bizonyítani, de most már nincs szükség erre. A váltást John Demjanjuknak, a sobibóri haláltábor őrének ügyében hozott szigorú ítélet inspirálta.
Vágólapra másolva!

A náci rezsim idején elkövetett bűncselekmények vizsgálata során eddig a németek eddig alapszabálynak tekintették, hogy a bűnösökre legalább egy gyilkosságban veló részvételt rá kellett bizonyítani. Most viszont szakítanak ezzel a szemlélettel a Demjanjuk-ügy hatására: az új alapokon az ügyészség már két ember ellen is nyomoz, a gyanúsítottak az auschwitz-birkenaui haláltábor őrei voltak.

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóság (ZSt) az előző hét végén jelentette be, hogy megvizsgálja valamennyi személy felelősségre vonásának lehetőségét, akik felvigyázói feladatokat láttak el az auschwitz-birkenaui haláltáborban, és jelenleg Németországban élnek.

A szervezet John Demjanjuk ügyének hatására indítja el a vizsgálatokat. Az ukrán származású férfi a sobibóri haláltáborban volt őr, és úgy emeltek vádat ellene, hogy egyetlen gyilkosságot sem lehetett rábizonyítani. A müncheni tartományi bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy nem is szükséges a konkrét gyilkosságokban való részvétel bizonyítása, hiszen éppen a lágereket őrző személyzet munkája tette lehetővé a náci haláltáborokban elkövetett tömeggyilkosságokat. Az e megfontolás alapján 2011-ben hozott ítélet szerint John Demjanjuk bűnsegédként részt vett 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában.

John Demjanjuk ügye óta az auschwitz-birkenaui láger két egykori őre ellen indult hivatalos ügyészségi eljárás a ZSt adatai alapján. A stuttgarti ügyészség egy 93 éves férfi esetét vizsgálja, aki 1941-től 1945-ig volt őr a haláltáborban, és jelenleg Baden-Württemberg tartományban él, a weideni ügyészség pedig egy 87 éves bajorországi illetőségű volt lágerőr ügyében folytat eljárást már tavaly augusztus óta - írta kedden a Der Tagesspiegel című német lap.

A ZSt összesen 50 németországi személyről állapította meg, hogy őr volt Auschwitz-Birkenauban. A szervezetnek az a feladata, hogy összegyűjtse a náci háborús bűnök elkövetőire vonatkozó adatokat, amelyekre támaszkodva az illetékes ügyészség nyomozást indíthat, és adott esetben vádat emelhet. Kurt Schrimm, a ZSt vezetője szerint nem valószínű, hogy mind az ötven auschwitzi őr esetéből bírósági ügy lesz. Először is minden egyes személy esetében meg kell állapítani, hogy indítottak-e már eljárást ellene Németországban, és ha már egyszer megpróbálták felelősségre vonni, akkor eleve kizárt az újabb eljárás. Az érintettek idős kora is csökkenti annak az esélyét, hogy az ügyek eljutnak a bírósági szakaszba - mondta Kurt Schrimm a Der Tagesspiegelnek. Hozzátette: a ZSt előzetes vizsgálatai nagyjából 3-4 hónapig tartanak, és csak ezt követően derül ki, hogy végül hány auschwitzi lágerőr esetével foglalkozik majd az ügyészség.

John Demjanjukot öt év börtönbüntetésre ítélték, ennek végrehajtását azonban a 90 éves elítélt rossz egészségi állapota miatt felfüggesztették. A férfi tavaly márciusban meghalt.

A ZSt 1958 óta működik, eddig nagyjából 7500 ügyben járt el, levéltárában pedig csaknem kétmillió dokumentumot őriz.

Az auschwitz-birkenaui haláltábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. A megszállt Lengyelországban felépített lágerben több mint egymillió embert öltek meg, becslések szerint nagyjából minden harmadik áldozat magyar volt.