A temetkezési vállalkozó nem táncolt Thatcher halotti torán

ünneplő tömeg Margaret Thatcher korábbi brit miniszterelnök halála után a londoni Trafalgar téren
Vágólapra másolva!
Visszafogott hangulatban ünnepelték Margaret Thatcher halálát Londonban a Trafalgar téren. Az eseményre közel tíz éve készültek, de kis híján elmosta az eső. A bányászok és punkok úgy is jól érezték magukat, hogy nemcsak kívülről  áztak el, de a temetkezési vállalkozó nem táncolt.
Vágólapra másolva!

Este hatkor még úgy tűnt, hogy a Margaret Thacher halálát ünneplő összejövetelt elmossa az eső a londoni Trafalgar téren. Az emberek nagy része ekkor még csak újságíró, turista vagy rendőr volt, de aztán szép lassan megjelentek a bányászok, a hétköznapi tüntetők és a punkok is - a szivárvány minden színében játszó tarajokkal csak a koruk változatossága vetekedett: volt 60-as éveiben járó, már lenyugodott punk néni, még lázadó középkorú és 1994-ben született fiatal.

A bulit 2004-ben jelentette be a Class War nevű anarchista szervezet, és azóta világszerte elhíresült, hogy a Thatcher halála utáni első szombaton parti lesz London főterén. Eredetileg több ezer résztvevőt vártak, az [origo] helyszíni tudósítója kétezerre becsülte számukat.

Amikor a tömegben feltűnt a Nemzeti Bányász Szakszervezet zászlaja, és a hangjuk is megjött az embereknek. "Maggie is dead, long life for miners" (Maggie halott, éljenek a bányászok) - skandálták. "There is such a thing as Society" (Igenis van társadalom - válasz Thatcher egyik elhíresült kijelentésére), "Reclaim the Commons" (Vissza az alsóházat) - ilyen feliratok voltak a fejek fölé emelt transzparenseken, de a hangulat nagyon visszafogott volt.

Forrás: Balogh Rita és Akar Péter

A rendezvényt nagyobb biztonsági intézkedésekkel várták, mint a királyi pár esküvőjét, az égen cikázó helikopter és a teret körülvevő rendőrlánc azonban túlzásnak tűnt. A rendőrök amúgy lazák voltak, mosolygósan fogtak kezet a Supermannek öltözött ittas tüntetőkkel, akik barátkozni akartak velük.

"Az ilyen rendezvények környékén nincs nyilvános vécé, és mivel a Nemzeti Galériát is bezárták, ezért nem nagyon lehet hol könnyíteni magán az embernek" - panaszkodott egy 40 év körüli, Thatcher halálán örvendező táblát cipelő résztvevő az [origo] tudósítójának. A férfi szerint ez is Thatcher bűne, és úgy vélte, direkt csinálták, hogy így vegyék el az emberek kedvét a tüntetéstől.

Egy fiatal punk azonban hálás volt a Vasladynek. Homályos érvelése szerint Thatcher bevezetett egy szabályt, hogy nem lehet 160 BPM-nél gyorsabb zenét játszani, ezért neki köszönhetjük a trance-t és a technót is.

Forrás: Balogh Rita és Akar Péter

Tíz éve nagyon beteg voltam, és csak az tartotta bennem a lelket, hogy ha túlélem, megérhetem Thatcher halálát - mondta az [origo]-nak egy negyvenes éveiben járó, kutyájával felvonuló meleg férfi. Nála azzal a törvénnyel húzta ki a gyufát a miniszterelnök, amely megtiltotta, hogy az iskolákban szót ejtsenek a homoszexualitás létezéséről. A férfi azt mondta, ő nem csak aznap ünnepel: az egykori miniszterelnök (jövő heti) temetése napján egy 12 éve őrizgetett, külön erre az alkalomra vásárolt pezsgőt bont majd fel.

Az [origo] által megkérdezettek nagy része leginkább az ipar elsorvasztása matt volt mérges az egykori miniszterelnökre, és szerintük ő tehet minden rosszról, ami az országban történik. Eközben az esőben nyugodtan folydogált a tüntetés, de nem volt óriási tömeg. Fél hét és fél nyolc között körülbelül kétezren voltak a téren.

Az örömünnepet csak egy kisebb közjáték zavarta meg este 7 után. Ekkor hat rendőr emelt ki valakit a tömegből. "No justice - no police! Let him go!" (Nincs igazság, nincs rendőrség! Engedjék el!) - tört ki egyből az emberekből, az események azonban nem vettek erőszakos fordulatot. Úgy tűnt, az egyetlen ok, amiért a rendőrök közbeléptek, a kiemelt illető olyan mértékű részegsége volt, mely meggátolta őt abban is, hogy éljen később visszanyert szabadságával.

Forrás: Balogh Rita és Akar Péter

A rendőri intézkedéssel szinte egy időben egy ütős hangszerekkel felszerelt utcazenekar zendített rá, ami sokakból előhozta a táncos kedvet. Nem táncolt viszont az a férfi, aki korábban a "The lady is not for returning" (A hölgy nem tér vissza - még egy, Thatcher egyik emlékezetes kijelentésére utaló szöveg) feliratú transzparens mellett pózolt, illetve a bányászok hosszú életéért skandált. Ő azonban nem bányász volt, nem is szakszervezeti aktivista, hanem temetkezési vállalkozó.

Az egyetlen ok, hogy eljött, az, hogy reklámozza magát - mondta az [origo]-nak. Azt állította, 20 angol fontért (6900 forint) bárkit eltemet, és mivel temetésre minden családban szükség van, és általában nagyon sokba kerül, ő több ezer fontot tud így megspórolni. Hiába faggattuk Thatcherhez fűződő érzelmeiről, csak azt ismételgette, hogy fogalma sincs az egészről, és az egyetlen ok, amiért itt van, az a pénz.

Pálosi Boglárka