Lemondott a palesztin miniszterelnök

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök lemondásával oldódott meg a két legfőbb palesztin vezető konfliktusa. Az amerikaiak attól félnek, hogy Szalám Fajjád lemondása veszélybe sodorja a megbékélési folyamatot.
Vágólapra másolva!

Szalám Fajjád palesztin miniszterelnök szombaton hivatalosan is benyújtotta lemondását, amelyet Mahmúd Abbász elnök elfogadott. Az AFP egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva jelentette a hírt.

Az Egyesült Államokban tanult, közgazdász Fajjád - aki 2007 óta vezeti a palesztin kormányt - élvezi a nyugati hatalmak támogatását, de régóta konfliktusos a viszonya a Fatah párt politikusaival és annak vezetőjével, a palesztin elnökkel.

Legutóbb azért keveredtek nézeteltérésbe, mert Fajjád márciusban - Abbász ellenében - elfogadta a pénzügyminiszter lemondását. Tavaly augusztusban a kormányfő új palesztin választások kiírását sürgette annak ellenére, hogy Abbász szerint a szavazást csak azután szabad megtartani, hogy a Fatah megbékélt a Gázai övezetet irányító radikális palesztin szervezettel, a Hamásszal.

Fajjádot általában mérsékelt és független politikusnak tartják nyugaton, és mivel korábban az IMF-nél dolgozott, pénzügyi körökben is van respektje - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. A Fatah vezető szerve a múlt héten élesen bírálta Fajjád kormányának politikáját, "rögtönzőnek és zavarosnak" minősítve azt, különösen a pénzügyi és gazdasági területeken.

Palesztin hivatalos források szerint John Kerry amerikai külügyminiszter péntek este állítólag személyesen beszélt telefonon Mahmúd Abbásszal, határozottan sürgetve őt, hogy lehetőség szerint mielőbb rendezze viszonyát a kormányfővel. Az AFP szerint Fajjád lemondása veszélybe sodorhatja az izraeli-palesztin kapcsolatok rendezésére tett amerikai erőfeszítéseket.