Tizenkilenc halottja van a szomáliai terrortámadásnak

Vágólapra másolva!
Legalább tizenkilencen - köztük ártatlan civilek és hivatalnokok - vesztették életüket a szomáliai fővárosban, amikor fegyveresek rohanták le a legfelsőbb bíróság épületét. Az órákig tartó lövöldözésen túl az épületnél pokolgép is robbant, és három öngyilkos merénylő is aktiválta a testére erősített szerkezetet. A terrortámadást egy kormányellenes iszlamista milícia vállalta magára.
Vágólapra másolva!

Fegyveres támadás érte vasárnap a szomáliai legfelsőbb bíróság épületét a fővárosban, Mogadishuban. Az öngyilkos merénylők rajtaütésében a legfrissebb jelentések szerint legalább 19 ember vesztette életét, köztük feltehetőn maguk a szélsőséges támadók is valamennyien.

Az AP hírügynökség szerint kilenc, a Reuters szerint hét - a kormány katonáinak egyenruháját viselő - fegyveres rohanta meg az épületet, amikor a kapunál felrobbant egy, más források szerint két gépkocsiba rejtett pokolgép. A terroristák az épületben tűzpárbajt vívtak a biztonságiakkal és a helyszínre siető katonákkal, akik körülvették a bíróság épületegyüttesét. Az órákon át tartó lövöldözés során a támadók közül hárman, az AP amerikai hírügynökség értesülése szerint hatan működésbe hozták a testükre erősített robbanószerkezetet. Az öngyilkos merénylők így több ártatlan embert magukkal rántottak a halálba. A terrortámadást a kormányellenes al-Shabaab iszlamista milícia vállalta magára később egy közleményben.

Szomáliai illetékesek tájékoztatása szerint a bíróságon több hivatalnok és civil tartózkodhatott a terrortámadás idején, sokuknak sikerült elrejtőzniük a zegzugos épületkomplexumban.

Mint a francia hírügynökség megjegyezte, iszlamista fegyveresek az utóbbi időben ismét aktivizálódtak Mogadishuban, miután az Afrikai Unió (AU) csapatai 2011 nyarán kiűzték a fővárosból az al-Shabaab harcosait.

Siad Barre elnök hatalmának megdöntése (1991) óta polgárháború dúl Szomáliában. A kelet-afrikai ország az utóbbi években iszlamisták és kalózok menedékhelyévé vált.

A nap folyamán pokolgép robbant az Afrikai Unió és a Török Vörös Félhold gépjárműoszlopa mellett is. A konvoj a mogadishui repülőtérre tartott. Más források szerint a detonáció a szomáliai titkosszolgálat székháza előtt történt. Az épület a légikikötőhöz vezető út mentén található. További részletek egyelőre nem ismertek.