Török kürtőskalácsos nyílt Berlinben

Vágólapra másolva!
Török kürtőskalácsos nyílt a berlini Kurfürstendammnál. A német főváros központjában működő büfében sós változatban is árulják a magyar eredetű kalácsot. Nem titkolják, hogy az eredeti magyar. Árulnak jalapenopaprikás, csípős kürtőskalácsot is.
Vágólapra másolva!

A nyugat-berlini Kurfürstendamm metróállomás aluljárójában nyílt büfé a Makara nevű török hálózat első külföldi tagja. A 2011-ben alapított láncnak Isztambulban és több más török nagyvárosban összesen harminc tagja van. Ismertségét nagyban növeli egy marketingfogás: a Kuzey Güney (Kelet-Nyugat) című szappanopera egy szereplője is egy Makara-büfében dolgozik.

A Törökországban igen népszerű sorozat a németországi török közösségben is kedvelt. Berlinben is sokan nézik, például a Bilir család. A sorozatból származik az ötlet, hogy Németországban is meg lehetne próbálkozni a kürtőskaláccsal - mondta az MTI-nek Serkan Bilir, az első németországi Makara-büfé tulajdonosa.

A kürtőskalács nem ismeretlen Berlinben, de a magyar árusok csak időnként, főleg az ünnepi vásárokon, például karácsony idején tűnnek fel a városban. Állandóan működő kürtőskalácsos nincsen. "Mindenütt csak a hagyományos pékségek vannak, pedig a kürtőskalács egész évben finom" - mondta Serkan Bilir.


Törökök árulják németeknek

A berlini török családban született vállalkozó is pékséget vezetett az utóbbi három évben, és egyre erősebben érezte, hogy inkább valami újat kellene kezdenie. A franchise-rendszerben működő Makara hálózatra felesége, a tévésorozat nagy rajongója hívta fel a figyelmét.

A forgalmas aluljáróban március végén nyitotta meg büféjét. A kürtőskalácsot magyar specialitásként hirdetik, és elkészítésekor a magyar hagyományokat követik - emelte ki Serkan Bilir. Elmondta: úgy tudja, a hálózat alapítója Magyarországon figyelt fel az édességre, és a Makara-büfékben használt elektromos sütők is magyar technológia alapján készültek.

Ugyanakkor a magyar hagyományt a török környezetben újraértelmezték, így megjelent például a nutellás és a pisztáciás kürtőskalács, valamint az édes fajták mellett a sós - sajtos-olívás - változat is. Berlinben aztán még továbbfejlődött a magyar eredetű kalács kultúrája: Serkan Bilir innovációja a jalapeno csilipaprikával ízesített, igen csípős kürtőskalács.

A nyitás óta eltelt három hét alatt elkezdett formálódni a törzsvásárlói kör. Van már olyan vendég is, aki szinte mindennap kürtőskalácsot reggelizik - mondta a tulajdonos. Ugyanakkor a forgalom élénkítése céljából csökkenteni kellett az árat, a kezdeti 4 euró (mintegy 1200 forint) helyett így már 2,70 és 3,20 euró közötti bevezető áron lehet kapni kürtőskalácsot az egyik leghíresebb berlini sugárút elején lévő metrómegállónál.