Észak-Koreának nem erőssége a földrajz

Vágólapra másolva!
Észak-Korea egy újabb propaganda-videót sugárzott az Egyesült Államok elleni támadásról. Az egyik célpontról nem tudják, hogy hol van. Tokió jelezte: hajlandó lenne tárgyalni a phenjani rezsimmel.
Vágólapra másolva!

A YouTube-on is megtekinthető az észak-koreai videó, amely az Egyedült Államok elleni rakétatámadásról szól. A felvételen az látszik, hogy Észak-Korea négy amerikai célpontra mér megsemmisítő csapást: Washington DC mellett elpusztítja Kalifornia egy részét, valamint a Hawaii-szigeteket. A negyedik rakétának egy fontos célpontot kellene kiiktatnia: Colorado Springs közelében van a légvédelmi parancsnokság, a NORAD, megsemmisítése az egész észak-koreai támadás szempontjából kulcsfontosságú lehetne.

Azonban a rakéta útját bemutató animációban a nyíl inkább Arkansas államra déli részére, esetleg Louisiana északi területére mutat, írja a USA Today.

Az USA védelmi illetékesei változatlanul úgy tarják, Phenjan nem rendelkezik olyan rakétákkal, amelyekkel elérné az Egyesült Államokat. Az általános vélekedés szerint olyan nukleáris robbanófejet sem tud készíteni, amelyiket egy ballisztikus rakétára szerelhetne, bár a múlt héten kiszivárgott katonai hírszerzési dokumentum ezt nem tartja teljesen elképzelhetetlennek.

Az északi fenyegetések miatt Dél-Korea és Japán is Patriot-rakétákkal védi légterét, az amerikai hadsereg pedig elkezdte a guami bázisra telepíteni a THAAD rakétavédelmi-rendszerének elemeit. Megfigyelők szerint elképzelhető, hogy Észak-Korea egy újabb rakéta-kísérletre készül, amelyet a napokban hajthatna végre. A Pentagon csak akkor rendelné el az esetleges kísérleti rakéta megsemmisítését, ha az nyilvánvalóan amerikai vagy szövetséges célpontot veszélyeztetne.

Észak-Korea arról még nem töltött fel videót, hogyan néz majd ki az Egyesült Államok a Koreai Néphadsereg győzelme után.


Japán is tárgyalna

Az Egyesült Államok és Dél-Korea után Japán is jelezte, hogy kész tárgyalni, amennyiben Phenjan hajlandó lenne feladni atomprogramját, mondta Szuga Josihide tokiói kormányszóvivő. Phenjan Szöul és Washington ajánlatát már visszautasította. Az észak-koreai atomprogramról szóló hatoldalú tárgyalások 2008-ban szakadtak meg. A két Koreán, az USA és Japán küldöttségén kívül azokon a kínaiak és az oroszok is részt vettek.

A békülékeny nyilatkozatok mellett Tokió azt is jelezte: az esetleges phenjani kilövést teljes készültségben várják, és lelövik a rakétát, ha az veszélyezteti Japán területét.