Házkutatás a bostoni merénylet miatt

bostoni robbantások, házkutatás, Rendőrök és szövetségi tisztek távoznak egy bostoni lakóházból, ahol házkutatást tartottak, feltehetően a maratonon történt robbantásokkal összefüggésben.
Vágólapra másolva!
Hétfőn éjjel házkutatást tartottak a bostoni maratoni befutójánál történt robbanások miatt egy bostoni külvárosi lakásban.
Vágólapra másolva!

Átkutatott egy lakást a rendőrség helyi idő szerint hétfőn éjjel Boston külvárosában. A hatóságok megerősítették, hogy a házkutatás a nagyvárosban rendezett maratoni futás célvonalánál elkövetett robbantással függ össze. A WBZ tévéállomás szerint a rendőrség nem közölte, hogy kinek a lakását kutatták át a Revere városrészben, és mit kerestek. A hatóságok egyelőre nem közölték, milyen nyomon indultak el a hétfő esti robbantásos merénylet tettesei után.

Rendőrök és szövetségi tisztek távoznak a belvárosi lakóházból, ahol házkutatást tartottak Forrás: AFP/Getty Images/Darren McCollester

Barack Obama elnök hangsúlyozta, hogy nem lehet tudni, ki áll a merénylet mögött. Mint mondta, még nincsenek birtokában minden ténynek, nem szabad elhamarkodott következtetést levonni. A CNN-en a rendőrség cáfolta a korábbi hírt, amely szerint egy 20 éves szaúdi férfit gyanúsítanának. Egy az ABC televíziónak nyilatkozó nemzetbiztonsági szakember szerint az al-Kaida vagy más szélsőséges csoport állhat a támadás mögött.

Három halott, 144 sebesült

Két nagy robbanás volt a bostoni maratoni befutójának közelében hétfőn. A helyi rendőrség szerint három ember meghalt, 144 pedig megsérült. Helyi idő szerint délután 2 óra 50 perckor történt az első robbanás, majd 12 másodpercre rá, mintegy száz méterrel arrébb következett be a második detonáció a futóverseny célegyenesénél. Szemtanúk nyilatkozatai szerint miután eloszlott a füst, több tucat áldozat feküdt a földön. Többen közülük eszméletlen állapotban voltak, néhányan leszakított végtagokkal.

Az első lökéshullám több nézőt és legalább egy futót ledöntött a lábáról. Pánik tört ki, a versenyzők és a nézők fejvesztve menekültek a helyszínről. Az ünnepélyesen fellobogózott környéket vér, törmelék és üvegszilánk borította, az ablakok a második emelet magasságáig kitörtek.

A halottak egyike egy 8 éves kisfiú volt, de a The Boston Globe című lap beszámolója szerint legkevesebb nyolc 2 és 12 év közötti gyereket is kórházba szállítottak. A sebesültek közül legalább 17-en válságos, 25-en pedig súlyos állapotban vannak. A CNN hírtelevízió jelentése szerint legalább tíz embernek amputálták a végtagjait. A kezelőorvosok elmondása szerint a legtöbb sérülés az alsó végtagokon keletkezett, de olyanok is érkeztek a kórházakba, akiknek beszakadt a dobhártyájuk.