Mintha az egész föld rázkódna - helyiek beszámolói a texasi robbanásról

Vágólapra másolva!
"Tűzgolyóról", "az egész föld rázkódásáról", "mennydörgésről" számoltak be azok, akik átélték a texasi West műtrágyagyárában történt robbanást. A detonációnak több tucat halottja lehet.
Vágólapra másolva!

Akár hatvan halottja is lehet a texasi West műtrágyagyárában történt robbanásnak. A detonációt egy kisebb tűz okozta, a fél várost kiürítették, több helyen megszűnt az áramszolgáltatás. (Az eseményről bővebben itt olvashat, itt képeket és videókat talál.)

"Egy kisebb tűz volt, aztán vizet locsoltak az ammónium-nitrátra, az meg úgy felrobbant, mint az oklahomai bomba" - idézte a Dallas Morning News amerikai lap Jason Sheltont, a Westben található Czech Best Western Hotel munkatársát. "Vagy 300 méterre lakom az üzemtől, be is robbant a bejárati ajtóm, és kitörtek a ház hátsó ablakai. A közelben álló házakat porig rombolta (a detonáció)."

Még a helyszíntől 80 kilométerre lakó Brad Smith háza is belerázkódott a detonációba. "Először nem is tudtuk mi ez. A meteorológia jelezte, hogy viharos idő várható később. Fel is néztünk a feleségemmel, hogy tán hat órával hamarabb érkezett" - idézte a CNN.

Forrás: MTI/AP/Waco Tribune Herald/Rod Aydelotte

Egy 58 éves nő az AP hírügynökségnek telefonon azt mondta, hogy a város ellenkező végében volt, amikor látta a füstöt. Odahajtott, hogy megnézze, mi ég, de amikor kiszállt, két fiú kiabálva rohant felé. A fiúk azt mondták, hogy a hatóságok felszólították őket: azonnal hagyják el a környéket, mert a gyár fel fog robbanni. A nő visszaült a kocsiba, elhajtott, de csak egy házzal jutott arrébb, amikor a robbanás bekövetkezett.

"Olyan volt, mint egy tornádó. Tárgyak szálltak mindenütt a levegőben, valami betörte a szélvédőmet. Olyan volt, mintha az egész föld rázkódna" - mondta. A férje hatalmas tűzgömböt látott, amely úgy emelkedett a magasba, mint egy gomba alakú felhő.

http://video.gemius.hu/liveinfo/iframe/1871520315001_2308703246001.html

Egy férfi, aki Westtől 72 kilométerre északra, Waxahachie településen lakik, a KWTX tévének elmesélte, hogy ő és felesége is hallotta a robbanást, amely olyan volt, mint egy mennydörgés.

A Westtől 20 kilométerre lévő Bynumban egy nő arról számolt be, hogy a család éppen a kertben tartózkodott, amikor több robbanást hallottak. "Olyan volt, mintha három bomba robbant volna egymás után a közelben" - mondta.

A franciaországi Toulouse-ban 2001-ben volt robbanás egy műtrágyagyárban. Akkor 31-en haltak meg, a sérültek száma pedig meghaladta a kétezret.