Medve ölt meg egy pásztort Hargita megyében

2013.04.22. 12:38

A medve két pásztorra támadt rá Bélbor térségében, egyikük súlyos sérülésekkel el tudott menekülni, a másikukat már csak holtan találták meg. A gyilkos medvét megpróbálják kilőni.

Medve támadt két pásztorra vasárnap este a Hargita megyei Bélbor térségében. Az egyik pásztor meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség. A hatóságokat a sebesült 49 éves pásztor riasztotta, akinek sikerült kiszabadulnia a vadállat karmai közül. A férfit súlyos mellkasi sérülésekkel és eltört karral szállították a maroshévízi kórházba, ahol éjszaka megműtötték.

Vasárnap este rendőrök, csendőrök és erdészek indultak a másik pásztor keresésére, de a nehéz terepviszonyok miatt kénytelenek voltak hétfő reggelig felfüggeszteni a műveletet. Hétfőn mintegy harmincan vonultak a Bélbor környéki hegyekbe, ahol a pásztorok legeltettek. Az 59 éves pásztort már holtan találták meg.

A Hargita Megyei Erdészeti Igazgatóság hétfőn a Környezetvédelmi Minisztérium jóváhagyását kérte a vadállat kilövéséhez.

Csibi Magor, a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai részlegének igazgatója az MTI-nek elmondta, ha Oroszországot nem számítjuk, Európa vadon élő medveállományának mintegy hatvan százaléka található Romániában. Ez becsült adat, hiszen a medvék pontos számon tartása rendkívül nehéz.

A WWF igazgatója szerint Székelyföldön is sok medve él, de nem a székely megyék rendelkeznek a legjelentősebb medveállománnyal Romániában. Csibi Magor azt is elmondta, hogy a medvék életmódja is jelentősen megváltozott az utóbbi évtizedekben. A nagyragadozó élőhelyei beszűkülőben vannak, ezért a fiatal egyedek gyakran a lakott területek közelében próbálják beszerezni a táplálékot kukázással vagy háziállatok megtámadásával.