Bocsánatot kértek a bostoni boszorkányüldözésért

Vágólapra másolva!
Több embert - köztük egy 22 éves eltűnt egyetemistát - is meggyanúsítottak a Reddit nevű közösségi oldalon a bostoni robbantásokkal a hajtóvadászat idején. A közösségi híroldal bocsánatot kért a boszorkányüldözésért.
Vágólapra másolva!

A Reddit nevű közösségi híroldal bocsánatot kért a bostoni hajtóvadászatróló szóló tudósításaiért. A híroldalon a bostoni merénylet után "Findthebostonbomber" (azaz Találjuk meg a bostoni robbantót) címmel indult hírfolyam, amelyhez az oldal látogató közül bárki hozzászólhatott. A hírfolyamban több embert néven is neveztek: köztük egy 22 éves egyetemistát, Sunil Tripathit, aki még márciusban tűnt el.

Miközben a múlt pénteki bostoni rendőrségi hajtóvadászat közben a hagyományos sajtóban a rendőrségi képeken kívül semmi nem jelent még meg a robbantókról, a Redditen tényként kezelték, hogy a 22 éves fiú az egyik elkövető. A Redditen most megjelent bocsánatkérésben elismerik, hogy ez csak feltüzelte az interneten zajló "boszorkányüldözést".

A hajtóvadászat közben a közösségi oldalon - és több magyar blogon is - a Redditet és a közösségi médiát éltették, és a hagyományos médián élcelődtek, amely szerintük nem tud információhoz jutni, miközben az egyszerű internetezők megtalálják a robbantókat. Miután kiderült, hogy mennyire mellélőttek, vita kezdődött arról, hogy a jövőben mennyire kell teret adni a hasonló találgatásoknak.

"Mindannyiuknak észre kell venni, hogy mi történt, és megbizonyosodni arról, hogy a jövőben mindent megteszünk azért, hogy segítsünk, és ne hátráltassunk a hasonló krízishelyzetekbe" - írja a portál, amely szerint ugyan jó szándékkal kezdtek el nyomozni, de a spekulációiknak nagyon rossz végük lett.

Külön bocsánatot kérnek az eltűnt egyetemista családjától, akik a fiúk eltűnése után a Facebookon indított kereső oldalon annyi mocskolódó kommentet kaptak, hogy kénytelenek voltak leállítani az oldalt.

A bostoni tragédia hatalmas látogatottságot - körülbelül 272 ezer látogatót - hozott a Redittnek. Az oldal látogatói nemcsak a találgatásokban voltak aktívak a bostoni merényletek után, hanem sokan segítettek is: pizzát küldtek a rendőröknek vagy a kórházakba, és segítették a sokkolt helyieket is. "Ez a hét megmutatta a Reddit legjobb és legrosszabb lehetőségeit is, és reméljük, hogy ez az eset jó lesz arra is, hogy megtanuljunk használni a saját hatalmunkat" - írták.