Kétezer rendőr üldözi az orosz lövöldözőt

Vágólapra másolva!
Utcáról utcára, házról házra járva fésülik át a rendőrök Belgorodot. A közeli ukrán határon megerősítették az ellenőrzést. A hat embert megölő, korábban többször büntetett férfi nyomravezetőjének hárommillió rubeles díjat is felajánlottak.
Vágólapra másolva!

A moszkvai belügyi alakulatok különleges egységei is bekapcsolódtak kedden az oroszországi Belgorodban hat embert lelövő gyilkos keresésébe. A szomszédos Kurszki és Voronyezsi területekről is érkezett segítség, így már körülbelül 2000 rendőr keresi a 32 éves Szergej Pomazunt. A fegyveres belügyesek utcáról utcára, házról házra átfésülik Belgorod városát.

Forrás: AFP/Belgorodi rendőrség
A gyanúsított, Szergej Pomazun

Időközben a helyi televízió azt jelentette, hogy a gyilkos a szomszédos ukrajnai Harkiv megyébe szökhetett át, de az ukrán belügyminisztérium harkivi igazgatósága szinte azonnal cáfolta az értesülést. Közölte, hogy az ukrán-orosz határon megerősítették az ellenőrzést, amelyen a férfi nem juthatott át. Kedden korábban már hárommillió rubeles díjat ajánlottak fel annak, aki a gyanúsított nyomára vezeti a rendőröket.

Az orosz lakosság a sajtón keresztül feszült figyelemmel követi az eseményeket. A Rosszija 24 állami hírtelevízió beszámolója szerint Belgorod központjában egyre többen gyűlnek össze a hat ember, közöttük két kamaszlány halálának helyszínén emelt fekete márványtábla körül és virágokkal, mécsesekkel emlékeznek a halottakra.

Két kislány lakásuk erkélyéről nézte végig a lövöldözést. Mások az interneten, vagy a televízióból értesültek a megdöbbentő lövöldözésről, de mindenki úgy érezte, el kell mennie, hogy kifejezze együttérzését az áldozatok hozzátartozóival. A lányok iskolájában sem tudnak napirendre térni a történtek felett. A televízióban megszólaltatott helyi lakosok között többen nyilatkoztak úgy, hogy a kegyetlen gyilkosságért halálbüntetéssel kellene lakolnia az elkövetőnek.

Mialatt folytatódik a hajtóvadászat a gyilkos után, az orosz szövetségi nyomozóhivatal közölte, azt is vizsgálják, miért nem tettek meg mindent a belgorodi rendőrök korábban, hogy megakadályozzák a szörnyű bűncselekményt. A gyilkosságok elkövetésével gyanúsított férfi anyja ugyanis a nyomozóknak elmondta, hogy az utóbbi időben többször ki kellett hívnia a rendőröket, hogy lecsendesítsék a fiát.

Az apa is arról beszélt a nyomozóknak, hogy a fia megmagyarázhatatlanul agresszívan viselkedett és megverte őt és az anyát. Két alkalommal is értesítették a rendőrséget, de a kiérkező rendőrök nem intézkedtek, csupán azt kérték, akkor szóljanak nekik, ha a fiatalember ismét agresszívan viselkedne.

Hétfőn a délnyugat-oroszországi Belgorod város központjában közép-európai idő szerint délben a 32 éves Szergej Pomazun vadászfegyverrel lövöldözni kezdett. Előbb egy vadászbolt alkalmazottait lőtte le, majd az utcán még három embert, közöttük egy 14 és egy 16 éves lányt terített le fegyverével. Mindannyian meghaltak.

Belgorodban és az egész régióban kétnapos gyászt rendelt el az orosz város és a terület vezetése.