Az USA gáztámadást gyanít Szíriában

Vágólapra másolva!
Nem mondták meg, hol és mikor, de az amerikai kormányzat azt gyanítja, két alkalommal is mérgező gázzal támadt a szíriai kormány az ellene lázadókra. Ha bizonyítékot is találnak erre, az USA beavatkozhat a konfliktusba.
Vágólapra másolva!

Azt gyanítja az Egyesült Államok, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvert vetett be a lázadók ellen. Ha igaznak bizonyul a gyanú, az a "vörös vonal" átlépése lenne - írta a BBC. A brit külügyminisztérium csütörtökön azt jelentette be, hogy már találtak is bizonyítékot a vegyi fegyverek használatára.

Chuck Hagel védelmi miniszter az Egyesült Arab Emírségekban tett látogatásán arról beszélt, hogy azt gyanítják, a szíriai kormány szaringázt vetett be, igaz, csak kis mennyiségben. Arról nem beszélt, hogy hol és mikor, de két esetről tud a Fehér Ház.

A BBC szerint az amerikai kormány figyelmeztetett, hogy a vegyi fegyverek bevetése a "vörös vonal" átlépése lenne, amely után már elképzelhető lenne, hogy beavatkoznak a szíriai polgárháborúba. Egyelőre azonban nincs rá bizonyíték, hogy valóban bevetették a gázt.