Dél-Korea visszahívja összes dolgozóját az Észak-Koreával közösen működtetett keszongi ipari parkból, miután Phenjan egyértelműen elvetette Szöul párbeszédre tett javaslatát - jelentette be pénteken Ju Kil Dzse dél-koreai országegyesítési miniszter.

A minisztérium közlése szerint 175 dél-koreai dolgozó maradt az ipari parkban, miután Észak-Korea április 3-án blokád alá vonta az övezetet és megtiltotta a dél-koreaiak belépését a komplexum területére. Pár nap múlva Phenjan felfüggesztette a gyártást, és visszahívta az ott dolgozó több mint 53 ezer munkását.

"Azért hoztuk meg ezt a döntést, mert dolgozóink egyre komolyabb nehézségekkel küszködnek az ipari komplexumban" - mondta sajtótájékoztatóján Ju Kil Dzse. Észak-Korea lépései miatt a Keszongban befektető dél-koreai vállalatoknak súlyos veszteségei vannak, Phenjan még az élelmiszer- és gyógyszerszállítmányokat sem engedi be az övezetbe.

A tárcavezető arra kérte Észak-Koreát, hogy biztosítsa a dél-koreaiak biztonságos visszatérését a két ország közötti határ átlépésekor, illetve szavatolja a dél-koreai cégek által Keszongban hátrahagyott berendezések biztonságát. Ju Kil Dzse azt nem közölte, hogy mikor térnek haza a dolgozók Dél-Koreába.

Egy névtelenséget kérő minisztériumi tisztviselő annyit mondott, hogy az előkészületeket már megkezdték a dolgozók biztonságos visszahívására. Azt is közölte, hogy Szöul továbbra is hajlandó tárgyalni Phenjannal az ipari park újranyitásáról. "Addig azonban úgy vesszük, hogy a keszongi komplexum átmenetileg zárva tart" - tette hozzá.

A keszongi gazdasági övezet - amelyet a két Korea 2004-ben közösen hozott létre - észak-koreai területen fekszik. Az ipari komplexumban 123 dél-koreai cég és több mint 800 dél-koreai dolgozó tevékenykedett, és az csaknem 50 ezer észak-koreai alkalmazottat foglalkoztatott. Értesülések szerint a különleges gazdasági övezet működésével Észak-Korea évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tett szert, ami kulcsfontosságú volt a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő ország számára.