Szíriai vegyi fegyverektől tart Obama

Vágólapra másolva!
Az amerikai elnök szerint fordulópontot jelent a szíriai vegyi fegyverek bejelentése, bár Obama úgy véli, az erről szóló hírszerzési információk még csak előzetesek.
Vágólapra másolva!

"Önmagában is szörnyű, hogy ágyúval tüzelnek civilekre, és embereket válogatás nélkül ölnek meg, de a potenciális tömegpusztító fegyvereknek a polgári lakosság elleni bevetése egy másik határt lép át a nemzetközi normák és a nemzetközi jog szempontjából" - jelentette ki az Barack Obama pénteken, amikor hivatalában fogadta a Szíriával határos Jordánia királyát, II. Abdalláhot. Az amerikai elnök szerint fordulópontnak számít, hogy a szíriai kormány csatarendbe állította a vegyi fegyvereket, ugyanakkor rámutatott, hogy az ilyen eszközök bevetésével kapcsolatos hírszerzési következtetések még mindig csak előzetesek, nem minden kétséget kizáróak.

Óvatosan kell cselekedni

"Ez fordulópont lesz. Óvatosan kell cselekednünk. A következtetéseket tudatosan kell meghoznunk. De úgy gondolom, mindannyian elismerjük, hogy nem állhatunk tétlenül, és nem hagyhatjuk, hogy olyan fegyvereket vessenek be módszeresen a polgári lakosság ellen, mint a vegyi fegyverek is" - hangsúlyozta Obama azzal a lehetőséggel kapcsolatban, ha a tömegpusztító eszközök alkalmazása bizonyítást nyerne. Az Obama-kormány képviselői igyekeznek óvatosan fogalmazni, mert 2003-ban George W. Bush arra hivatkozva rendelte el az Irak elleni inváziót, hogy Szaddám Huszein biológiai fegyverekkel rendelkezik. Az erre vonatkozó hírszerzési információk később ugyanis hamisnak bizonyultak.

Először beszélt Obama a vegyi fegyverekről

Ez volt az első alkalom, hogy az elnök nyilvánosan megszólalt a kérdésben azóta, hogy csütörtökön a Fehér Ház bejelentette: az amerikai hírszerzés megítélése szerint Bassár el-Aszad elnök rezsimje kisebb mennyiségben szarin gázt vetett be. A közlés nyomán felerősödött a Washingtonra nehezedő nyomás, hogy avatkozzon be a két éve tartó szíriai polgárháborúba, amelyben több mint 70 ezer ember vesztette életét, és amelynek következtében több százezren váltak menekültté.

Barack Obama korábban hangsúlyozta, hogy a vegyi fegyver bevetésével a szíriai rezsim átlépne egy általa "vörös vonalnak" nevezett határt, ami erőteljes amerikai fellépést váltana ki. Ha az ilyen eszközök bevetése bebizonyosodna, akkor az amerikai passzivitás mindkét kongresszusi párt képviselői szerint rossz üzenet lenne az olyan országok számára, mint Észak-Korea és Irán.