Elhunyt a matekzseni magyar grófnő

Vágólapra másolva!
Erdélyből menekült, a semmiből küzdötte fel magát befektetési bankárrá Ilona DeVito, aki Teleki Ilonaként született, és a volt magyar miniszterelnök rokona volt. Április közepén hunyt el, és csak az utolsó éveiben volt hajlandó mesélni lányának a családjáról.
Vágólapra másolva!

Április közepén meghalt Ilona DeVito di Porriasa, leánykori nevén széki grófnő Teleki Ilona, aki 1939-ben Erdélyben született, de a romániai kommunista rezsim elől az Egyesült Államokba emigrált, ahol később a Merrill Lynch bankház elemzője lett 2005-ös nyugdíjba vonulásáig - a New York Times írt portrét az életútjáról.

Teleki Ilona édesapja erdélyi képviselő volt a magyar parlamentben, apjának unokatestvére pedig nem volt más, mint Teleki Pál 1920-21 és 1939-41 közti magyar miniszterelnök. A második világháború végére Erdély és Románia szovjet megszállás alá került, a családot megfosztották birtokaitól, Ilona pedig később egy cipőgyárban talált munkát.

Édesapja emigrált az Egyesült Államokba, majd sikerült megállapodnia a román hatóságokkal, hogy a családja is velük tarthasson. Ilona nem tudott angolul, de először egy harisnyagyárban kapott állást, majd gyorsíró lett egy pénzügyi cégnél. "Nem akarta, hogy tudjanak a származásáról, mert azt gondolhatták volna, hogy vagyonos, pedig az ég világon semmije nem volt, amikor ide került" - mondta róla lánya, Elisa.

A Wall Streeten saját erőből küzdötte fel magát. Bár semmilyen tanulmányi fokozata nem volt, tehetségének köszönhetően piacelemző lett, ahol megtanulta a piac működését, és a befektetési ajánlásokat. Az 1970-es években lépett be a Merrill Lynch bankházba, ahol azzal vívott ki hírnevet, hogy gyorsan tudott fejben számolni, és jól tudott előrejelzéseket készíteni.

Tom Webster, a Merrill Lynch egyik brókere azt mondta, előle is elhallgatta a származását. Azt mondta, minden nap beszéltek, mesélt is Magyarországról, de egy szóval se említette, hogy nemes volt.

1975-ben ment férjül Lino DeVito di Porriasához, aki Olaszországból érkezett, szintén nemesi családból. Férje 2008-ban halt meg, nem sokkal azután, hogy Ilonánál rákot állapítottak meg. Lánya szerint a családról addig sosem beszélt anyja, de amikor megtudta, hogy rákos, elkezdett mesélni. "Az elmúlt években, elkezdett emlékezni a jó dolgokra, nem csak a rosszakra. Hogy honnan jött, és hogy mivé vált" - mondta Elisa DeVito.