Csalók gyűjtenek a Carnajevek nevében

Vágólapra másolva!
Dzsohar Carnajev ártatlanságát hirdető poszterek jelentek meg a május elseji ünnepségek után a csecsenföldi Groznijban. Egyelőre nem lehet tudni, hogy kik helyezték ki az adománygyűjtésre szólító plakátokat.
Vágólapra másolva!

A bostoni robbantás elkövetésével gyanúsított Dzsohar Carnajev mellett a posztereken szerepel a testvérpár édesanyja, Zubeidat Carnajeva is. A plakáton szereplő szöveg online adakozásra szólítja fel a csecseneket. A szöveg szerint az amerikai hatóságoknak nincs bizonyítékuk Dzsohar Carnajev ellen. A család nevében indított online adománygyűjtés során összegyűlő pénzt pedig a tizenkilenc éves fiatalember kórházi számláinak kifizetésére szánják.

A BBC szerint a groznijiak azt gyanítják, hogy valaki hasznot próbál húzni a bostoni maratonon elkövetett terrorcselekményből. A plakát a Carnajevek Vkontakte közösségi oldalon található profiloldalára mutató webcímet, valamint az orosz Qiwi Wallet fizetési szolgáltatónál található számlaszámot tartalmaz még.

A Carnajev család ugyan csecsen, de életük nagyobbik részét Csecsenföldön kívül töltötték. A BBC úgy tudja, hogy Kirgizisztánban és Dagesztánban élt a család. A Carnajeveket támogató plakátok feltűntek Kirgiszisztán fővárosának, Biskeknek az utcáin is az orosz Interfax hírügynökség szerint. A helyi rendőrség nyomozást indított annak kiderítése érdekében, hogy kik gyűjtenek pénzt a robbantással gyanúsított testvérpár nevében.