Tíz évet kapott a hamis bombadetektorokkal milliókat kaszáló csaló

James McCormick a londoni Old Bailey büntetőbíróságra érkezik 2013. május 2-án, kamu bombadetektorokat árult
Vágólapra másolva!
Tíz év börtönt kapott az a brit férfi, aki golflabda-kereső eszközöket adott el bombakereső detektorokként, szemtelenül magas haszonnal. A bíróság szerint a hamis eszközök miatt többen is meghaltak.
Vágólapra másolva!

Tíz év börtönt kapott Nagy-Britanniában az a férfi, aki átalakított golflabda-detektorokat adott el bombakereső készülékként több ország rendvédelmi szerveinek is. James McCormickot csalás miatt ítélték el. A bíróság szerint a detektorok miatt a használóik hamis biztonságérzetbe ringatták magukat, ami több esetben is halálesetekhez és sebesülésekhez vezetett.

A feltételezések szerint a férfi körülbelül 7000 kamu detektort adott el, darabját 2500-tól 30 ezer dollárig (560 ezer-6,7 millió forint) terjedő összegért, attól függően, hogy különlegesebb vagy egyszerűbb kivitelben készültek. A detektorok alapjául szolgáló golflabda-kereső eszközöket - amelyek jóformán csak antennák, a hozzájuk járó labdába épített chipek jeleit érzékelik -, kevesebb mint 50 dollárért (11 ezer forint) rendelte az USA-ból. A becslések szerint 1,1 milliárd forintnak megfelelő nyereségre tett szert.

Forrás: AFP/Justin Tallis
James McCormick

A megrendelő országok között volt Irak, Grúzia, Románia, Niger, Thaiföld és Szaúd-Arábia. A tárgyaláson felhozták, hogy Irakban például úgy robbantottak merénylők teherutókra telepített pokolgépeket, hogy előtte áthaladtak több olyan ellenőrzőponton is, ahol használatban voltak a kamu bombadetektorok.

McCormick azt is állította hiszékeny vevőinek, hogy az eszközökkel nem csak bombákat, de drogot és embereket is meg lehet találni. Az eszközöket 2010 után, miután a BBC egy műsorban leleplezte, hogy használhatatlanok, már nem szabadott forgalmazni Irakban és Afganisztánban. A BBC brit közszolgálati adó idézett egy név nélkül nyilatkozó forrást, aki azt állította, hogy amikor McCormickkal arról beszélt, hogy ő nem vesz részt az üzletben, ha az eszközök nem működőképesek, a férfi csak annyit mondott, hogy nagyon is jól működnek, "pont azt csinálják, amire készültek:pénzt termelnek".