Döglött disznók húsán nyerészkedtek a csalók Kínában

Vágólapra másolva!
Több mint százmillió forintnyi nyereséget tett zsebre az a két kínai, akikre elhullott disznók összegyűjtését bízták, de ők megsemmisítés helyett étkezési célra adták el a döghúst. A hatóságok szerit több mint 40 tonna döghúst adtak el élelmiszernek.
Vágólapra másolva!

Több mint 40 tonna, elhullott állatoktól származó disznóhús értékesítése miatt indítottak eljárást a kínai hatóságok két ember ellen. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan hús több tartományba, a dél-kínai Kuangtung, a közép-kínai Csianghszi és Hunan éttermeibe és piacaira is eljuthatott, a kereskedők több mint hárommillió jüant (111 millió forint) kaszálhattak.

A két férfi eredetileg azzal bízták meg a helyi vezetők, hogy szervezzék meg a térségben különböző betegségekben - álveszettségben vagy PRRS-szindrómában - elhullott állatok begyűjtését. A gyanúsítottak azonban beszolgáltatás helyett eladták a gyakran az utcáról felszedett sertések húsát, később pedig még élő, de beteg disznókat is felvásároltak, és a húst saját vágóhídon dolgozták fel.

Az üzlet méretét mutatja, hogy a tettesek lebukása után az általuk üzemeltetett vágóhídon a hatóságok még 32 tonna húst találtak. A vizsgálatok mindegyik tesztelt mintában betegséget mutattak ki.

Az eset alig néhány héttel azután került nyilvánosságra, hogy a kelet-kínai Sanghajban és a környező tartományokban kiderült, hogy az ott élők évek óta beteg állatok húsát eszik. A hatóságok kampányt is indítottak az év elején a hamis hússal kereskedők kézre kerítésére. A három hónapos akció során 900 embert vettek őrizetbe, és közel 400 büntetőeljárás indult. Több esetben patkány, róka és nyérc húsának keverékéből, vegyszerek hozzáadásával gyártottak hamis birkahúst.