Dél-Korea és az Egyesült Államok vezetője a szövetségi kapcsolatuk 60. évfordulója alkalmából tanácskozott, és értékelték a helyzetet.

Az Obama és Pak Gun Hje megbeszélése után, a két ország közötti szövetség megkötésének 60. évfordulója alkalmából kiadott közös közlemény hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok a teljes - mind hagyományos, mind nukleáris - katonai eszköztárával erősen elkötelezett marad Dél-Korea védelme mellett.
    
A közleményben Washington és Szöul aggodalmát fejezte ki az észak-koreai nukleárisrakéta-fenyegetés miatt, és hangsúlyozta, hogy a védelmi együttműködés elmélyítése révén meg fogja védeni a két szövetséges állam polgárait. A két kormány a dokumentum szerint eltökélt Észak-Korea békés atomfegyver-mentesítése, valamint amellett, hogy Phenjant visszatérítsék nemzetközi kötelezettségeinek betartásához.
    
A felek felszólították Észak-Koreát, hogy javítsa állampolgárainak életkörülményeit, és tartsa tiszteletben alapvető emberi jogait.
    
A dokumentum egyebek mellett méltatta a két ország között egy évvel ezelőtt életbe lépett szabadkereskedelmi egyezményt.
 
Obama odacsap, ha kell
 
Pak elnök asszony egyébként szerdán, a kétoldalú szövetség jubileumának alkalmából beszédet mond majd a kongresszus két házának együttes ülésén.
    
A két elnök közös sajtótájékoztatóján Barack Obama kijelentette: az Egyesült Államoknak erkölcsi és nemzetbiztonsági kötelezettsége, hogy reagáljon a szíriai vérontásra, de óvatosságra intett a vegyi fegyvereknek az országban "észlelt" bevetésével kapcsolatban, és az ügy alapos kivizsgálását ígérte.
    
Ugyanakkor, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet vezérének és Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek a példájára utalva Obama elnök elutasította azt a feltételezést, hogy szavainak nem szerezne tettekkel érvényt, ha azokat a tekintélyuralmi rendszerek nem vennék komolyan.
    
"Jellemzően betartjuk a kötelezettségvállalásainkat" - mondta az elnök.