Terrorakciókkal fenyegetik Franciaországot

Vágólapra másolva!
Az al-Kaida franciák által meggyengített mali szervezetének vezetője francia érdekeltségek megtámadására szólított fel egy videóban. Francois Hollande francia államfő bejelentette, hogy országa komolyan veszi a fenyegetést.
Vágólapra másolva!

A "francia érdekeltségek" megtámadására szólított fel az Iszlám Magreb al-Kaidája (AQMI) nevű terrorszervezet egyik vezetője. Egy, az internetre hétfőn felkerült felvételen Abu Obaida Juszef al-Annabi, az AQMI egyik vezetője elítélte "a Franciaország által a muzulmánok ellen hirdetett keresztes háborút", és dzsihádra (szent háborúra) szólította fel a muzulmánokat.

Az április 25-i keltezésű üzenetben a terrorista arra kérte a muzulmánokat "mindenhol a világban", hogy támadják meg a francia érdekeltségeket, mert az agresszió első napja óta azok "jogos célponttá váltak". Annabi a Maliban januárban indított francia katonai beavatkozásra utalt.

"Komolyan vesszük" a fenyegetést - közölte keddi sajtótájékoztatóján Francois Hollande francia elnök. Hozzátette, a francia erők Maliban "jelentős veszteségeket" okoztak az AQMI-nek a beavatkozással, de a szervezet hálózatai az országon kívül is léteznek. Azt mondta, utasítást adott a francia érdekeltségű létesítmények védelmére annak érdekében, hogy "ne váljunk az AQMI valamilyen akciójának áldozataivá".

A Reuters hírügynökség internetes oldalán olvasható tudósítás francia kormánytisztviselőket idéz, akik szerint félő, hogy a mali szélsőségesek a klasszikus al-kaidás módszerek felé fordulnak - ennek jele lehet, hogy egy francia katonát a múlt héten megölt az autójában egy út mellé helyezett bomba.

Franciaország a mali kormány kérésére küldött csapatokat januárban, miután az északon aktív iszlamista lázadók az ország egyéb területeit kezdték fenyegetni. Azóta megkezdte a 4500 katona kivonását, és fokozatosan adja át a feladatokat az afrikai nemzetközi erők (MISMA) 6300 fős kontingensének. Várhatóan legalább ezer francia katona 2013 után is Maliban marad, az ENSZ-erők támogatására, amelyek az afrikai csapatokat váltják majd fel.