Vágólapra másolva!
A drogkirály, aki olajoshordóban süti meg az ellenfeleit, a tudós, aki tömegpusztító fegyveren ügyködik, a terrorista, aki pusztító támadások mögött áll, az elnök, aki a saját népe ellen fordult, a Magyarországon is ismerős keresztapa, aki mindenből viccet csinál. James Bond is megnyalná mind a tíz ujját, ha ilyen főgonoszok ellen kellene küzdenie.
Vágólapra másolva!

Érdekes listával állt elő a Foreign Policy amerikai magazin. A 0,000007 százalék (The 0.000007 Percent) című összeállításban a világ 500 legbefolyásosabb emberét gyűjtötték össze az élet minden területéről. A névsort különböző korábban is ismert listák - például a Forbes és a Fortune magazinokéi -, illetve más összeállítások alapján alakították ki.

Jelezték, hogy ki milyen területen tölt be kulcsszerepet: politikusok, megmondóemberek, katonák, tudósok, pénzemberek, jó-, illetve rossz szándékú emberek kaptak helyet. Utóbbiakból összesen 19-et sorolnak fel, ők a világ legbefolyásosabb gonoszai. James Bondhoz méltó ellenfelek: ott van közöttük az összes tipikus főgonosz a híres kémfilmsorozatból: van vérengző drogkereskedő, gonosz tudós, globális terrorista, maffiavezér, hasadt személyiségű elnök.

A drogkirály

Miguel Ángel Trevino Morales fiatal korától hozzá volt szokva az erőszakhoz, hamar megismerte az amerikai-mexikói határon húzódó csempészösvényeket. A mexikói származású, népes családban nevelkedett férfit sok helyen említik Z-40-ként: ő a kegyetlenségéről ismert Los Zetas drogkartell vezetője, aki az utóbbi két-három évben a drogkereskedelem megkerülhetetlen szereplőjévé tette a szervezetet.

Trevino Morales az amerikai hatóságok 2008-as körözési képén Forrás: U.S. Drug Enforcement Administration

Igazi kultikus figura, akiről azt mesélik, hogy élve keveredett ki a legkeményebb lövöldözésekből, egyáltalán nem fél a haláltól, soha senkivel nem paktál le, az ellenfeleit élve daraboltatja fel. Olyan történetek keringenek róla, hogy fel-alá autózás közben csak kimutogat az ablakon különböző ismeretlen emberekre, hogy ezt is, meg azt is öljék meg. Kedvenc módszere a leszámolásban a guiso (bográcspörkölt), amikor még élő áldozatait olajoshordóba ülteti, leönti benzinnel, és felgyújtja. Az amerikai hatóságok 5 millió dolláros nyomravezetői díjat tűztek ki a fejére.

Gyengéje is van: a versenylovak. Az USA-ban és Mexikóban népszerű negyedmérföldes lóversenyekért rajong, a New York Times szerint Mexikóban, Guatemalában és az USA-ban is vannak istállói. Drogbevételeiből dollármilliókat költött jó vérvonalú quarter horse-okra (amerikai rövidtávfutó versenylófajta), amelyek milliókat hoztak az egyik bátyja által irányított amerikai versenyistállójának. Olyan nevű lovakkal, mint például Number One Cartel.

Az amerikaiak próbálták is megfogni a lórajongásán keresztül. Beszervezték a kupecét, Ramiro Villarrealt, aki tehetséges versenylovakat hajtott fel neki. A New York Times szerint a férfi tudott tippeket adni, de a segítsége nem tartott sokáig. Egyszer a mexikói rendőröknek az ő fülese alapján sikerült lefényképezniük Trevinót egy laredói lóversenyen - csakhogy félve, hogy a tömeg miatt nagy vérengzés lenne, nem merték őrizetbe venni. Utána Villarreal kapott is figyelmeztetést a drogkirálytól: Trevino a szeme láttára lőtt le és dobatott savashordóba valakit. 2011 márciusában maga Villarreal következett, szó szerint porrá égett az autójában.

A gonosz tudós

Mohszen Fakrizádeh-Mahabadi nem egy egyszerű fizikaprofesszor a teheráni Huszein Imám Egyetemen, hanem az atomprogram majdhogynem mitikus alakja. Tehetségét az iráni hadsereg kamatoztatja: a forradalmi gárda tisztje, ő vezeti az iráni védelmi minisztérium fizikai kutatóintézetén belül a Csúcstechnológiás Alkalmazások Igazgatóságának nevezett - az iráni atomfegyverprogramot irányító - szervezetet.

Neve úgy szerepel a nyugati államok titkosszolgálatainak iráni atomprogramról készített jelentéseiben, mint a szakemberé, akinek kulcsszerepe van az iráni atombomba kifejlesztésében. Ő vezette a Project 110 és Project 111 fantázianevű programokat, amelyek a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szerint nem mást takartak, mint egy nukleáris robbanófej kifejlesztését és összedolgozását az iráni Sahab rakétával.

Az iráni atomprogramot támogató diákok az iszfaháni urándúsítónál Forrás: AFP

A professzorral többször is szeretett volna tárgyalni a NAÜ, de ezt az iráni vezetés nem tette lehetővé. Ennek köszönhetően Fakrizádeh ENSZ-szankciók alá esik: nem utazhat külföldre, nem rendelkezhet külföldi vagyontárggyal. Személyéről sokkal többet nem tudni, csak azt, hogy körülbelül 52 éves lehet. Rendkívül szigorú védelem alatt él, az idén februárban a Sunday Times brit bulvárlap titkosszolgálati jelentésekre hivatkozva azt írta róla, Észak-Koreába utazott, hogy megszemlélje az ország harmadik atomkísérletét. Neves kutatóintézetek munkatársai is megakadtak, amikor anyagot akartak róla összeállítani.

A globális terrorista

Oszama bin Laden 2011-es megölése után Ajman az-Zavahri vette át az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet irányítását. Éveken keresztül ő volt Bin Laden helyettese.

Zavahri többek között harcra szólított Magyarország ellen, beszólt Bushnak, és számos véres merényletet tervelt ki. A most 62 éves egyiptomi orvos lehetett az egyik szellemi atyja a 2001. szeptember 11-én az Egyesült Államok ellen végrehajtott terrorcselekményeknek. Nem véletlen, hogy az USA 25 millió dolláros nyomravezetői díjat tűzött ki a fejére, és ő vezeti az FBI által leginkább keresett emberek listáját.

Ajman az-Zavahri Osama bin Ladent méltatja, miután bin Ladent amerikai kommandósok megölték 2011. májusában Forrás: AFP

Többször is halálhírét keltették, 2004-ben pedig az a hír járta, hogy elfogták. Volt, hogy csak hajszál híján úszta meg az ellene indított támadásokat, amelyek komoly sebeket ejtettek rajta. 2001 decemberében az egyik felesége és több gyereke is odaveszett. Bővebben itt olvashat róla.

A kettős személyiségű elnök

Óvatos reformerként mutatkozott be az apja halála után Bassár el-Aszad. A szíriai elnök eleinte nyitott politikát folytatott, elindított némi demokratizálódást, de ennek hamar vége lett, sőt a visszájára fordult, hogy aztán az arab tavasz eseményei nyomán Szíria történelmének egyik legvéresebb polgárháborúja bontakozzon ki. Az egykor Damaszkusz oroszlánjaként tisztelt elnököt mostanában zsiráfnak vagy béna kacsának csúfolják a felkelők.

Bassár al-Aszad szíriai elnök a 2007-es Arab csúcson Forrás: AFP/Hassan Ammar

Az egykor a felvilágosult vezető szerepében tetszelgő Aszad brutális elnyomóként viselkedik, van, aki egyszerűen szélhámosnak nevezi a Financial Times portréja szerint. Az őt jó fényben feltüntető, 2005-ben kiadott The New Lion of Damascus (Damaszkusz új oroszlánja) című portrékötetben azt állítja magáról, hogy gyerekkorában sokat focizott a szomszéd srácokkal, vagy pingpongozott az apjával, ezzel szemben a családját ismerők szerint az apját alig látta, és mindig testőrök vigyáztak rá és a testvéreire. "Egyszerre voltak célpontok, és érezhették azt, hogy övék az ország" - idézte a Financial Times.

Bassár el-Aszad eredetileg szemorvosnak készült, és sokáig Nagy-Britanniában élt, 1994-ben azonban, az általa nagyra tartott, de vele tökéletes ellentétben álló bátyja, Basszel halála után, kénytelen volt lemondani orvosi karrierjéről és elnöknek képezni magát, hogy folytassa apja, a Szíriát közel harminc éven át vezető Hafez el-Aszad művét. Basszel sportos volt, rámenős és népszerű, Bassár szégyenlős, visszahúzódó, halk beszédű mama kedvence. Ebből kellett biztos kezű elnökké válnia, de nem biztos, hogy sikerült neki.

A véresen vicces maffiavezér

Alsógatyájával, numeráival viccelődik, semmire nem válaszol egyenesen, írta az [origo] Szemjon Mogiljevicsről, akinek beceneve - Szeva bácsi - Magyarországon is jól ismert. Több ország hírszerzői és rendőrei szerint évekig működtette Budapestről Közép-Európa legnagyobb bűnszervezetét, ő vezette be az orosz maffiát a köztudatba, fegyverrel, kábítószerrel, emberekkel kereskedett.

Szemjon Mogiljevics Szergej Snajder néven egy moszkvai bíróságon, 2009-ben Forrás: AFP/Mikhail Fomichev

Ő is rajta van az FBI által leginkább keresett tíz bűnöző listáján egy 150 millió dolláros csalás miatt. Közeli kapcsolatban van az egyik moszkvai kerület után elnevezett Szolncevszkaja Bratvával (Szolncevói Testvériség), a világ egyik legveszélyesebbnek tartott bűnszervezetével. Az 1990-es évek első felében Magyarországon élt, jelenleg pedig Moszkva a székhelye, ahol Szergej Snajder néven tanyázik, és ahol 2008-ban adócsalás gyanújával őrizetbe vették, majd 2009-ben szabadon bocsátották.