Titkos helyen temették el a bostoni robbantót

Vágólapra másolva!
Három héttel halála után egy meg nem nevezett helyen eltemették Tamerlan Carnajevet. A bostoni robbantás egyik elkövetőjének amerikai temetése ellen tömegek tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

Egy meg nem nevezett helyen eltemették Tamerlan Carnajevet, a bostoni pokolgépes merénylet egyik feltételezett elkövetőjét - közölte csütörtökön a CNN amerikai hírtelevízió. Az elhantolás kérdése három héten nehezedett kínos teherként a családra, a temetkezési vállalkozóra és a hatóságokra, az özvegy ugyanis elhárította magától a felelősséget, a megkeresett temetők pedig mind elutasították, hogy sírhelyet biztosítsanak Carnajevnek. A csecsen férfi a rendőrökkel vívott tűzharc során kapott sebekbe és sérülésekbe halt bele.

A holttestet a temetőkkel folytatott meddő tárgyalások alatt a Bostontól 65 kilométerre lévő, Massachusetts állambeli Worcester egyik temetkezési vállalkozója tartotta magánál. A worcesteri rendőrség csütörtökön bejelentette, hogy a temetést végül "egy bátor és együtt érző személy" kezdeményezése tette lehetővé.

A hatóság nem hozta nyilvánosságra, hol van Carnajev végső nyughelye, csak annyit közölt, hogy a holttest már nincs Worcesterben. A város rendőrfőnöke köszönetet mondott annak a meg nem nevezett településnek, amely parcellát biztosított a halottnak.

A rendőrökkel vívott végzetes fegyveres összetűzést követően Tamerlan Carnajev holttestéért két hétig senki sem jelentkezett. Végül a feltételezett elkövető egyik, Amerikában élő nagybátyja, Ruszlan Carni bízta meg Peter Stefan worcesteri temetkezési vállalkozót a végtisztesség megadásával, ő azonban a feltételezett merénylővel szembeni ellenszenv miatt nem tudta elvégezni a feladatát.

A temetéssel kapcsolatos huzavona egyik kellemetlen mellékzöngéje, hogy a muszlim szokások szerint a halottat a lehető leghamarabb el kell hantolni, a hamvasztás pedig nem merül fel lehetőségként. Worcesterben tüntetők Temessétek a szemetet a hulladéklerakóba! feliratú táblával tiltakoztak Carnajev eltemetése ellen.