Amerika az izraeli telepítés ellen

Vágólapra másolva!
Washington szerint a béke ügyével ellentétes a 300 újabb ciszjordániai lakás építése.
Vágólapra másolva!

Az amerikai külügyminisztérium csütörtökön a béke ügyével ellentétesnek minősítette az izraeli telepépítés folytatását, miután Izrael jóváhagyta csaknem 300 új lakást felépítését a ciszjordániai Beit El településen - írja az MTI.

Patrick Ventrell külügyi szóvivő Barack Obama elnökre hivatkozva kijelentette: az izraelieknek el kell ismerniük, hogy a folytatódó telepépítés ellentétes a béke ügyével. Rámutatott, hogy a létrehozandó palesztin államnak életképesnek kell lennie, valós határokkal. "Ezt sokszor elmondtuk és az álláspontunk nem változott" - hangoztatta Ventrell.

Cipi Livni izraeli igazságügyi miniszter, aki egyben a palesztinokkal folytatandó tárgyalások felelőse, az izraeli katonai rádiónak kijelentette, hogy a Beit Elről hozott döntésről csak azután értesítették, hogy szerdán Rómában megbeszélést folytatott John Kerry amerikai külügyminiszterrel. Elmondta, az ügyről haladéktalanul tájékoztatták az amerikaiakat, akik a miniszter szavai szerint meghallgatták, megértették és nem reagáltak.

Kerry, aki fő feladatának tekinti a 2010 őszén - éppen a folytatódó telepépítések miatt - összeomlott izraeli-palesztin béketárgyalások felélesztését, csütörtökön Rómában kijelentette, hogy a felek komolyan viszonyulnak a kérdéshez. Az amerikai diplomácia vezetője a tervek szerint május 21-én és 22-én találkozik majd Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, illetve Mahmúd Abbász palesztin elnökkel.