Vágólapra másolva!
Michael Misick csóróként lett főminiszter, de hamar beleszokott a nagyvilági életbe. A karibi luxuparadicsom, Turks- és Caicos-szigetek egykori miniszterelnöke több milliárdos sikkasztás miatt menekül évek óta az egykori gyarmattartó britek elől, de szorul a hurok a nyaka körül.
Vágólapra másolva!

Michael Misick minden tekintetben az élet császárának érezhette magát 2006-ban, az esküvőjén. Negyvenévesen ő volt Turks- és Caicos-szigetek főminisztere. A Nagy-Britanniához tartozó paradicsomi karibi szigetek egyik ötcsillagos nyaralóhelyén, az Amanyara Resortban vezethette a tetőtől talpig orchideákkal borított oltár elé menyasszonyát, a csinos és ismert amerikai modell-színésznő-divattervezőt, LisaRaye McCoyt.

Misick hoszú utat tett meg idáig. Tizenévesen ingatlanértékesítőként igyekezett megélni, húszas éveinek elején ingatlancéget vezetett, majd ügyvédi képesítést szerzett a Buckinghami Egyetemen, alig volt 25, amikor képviselővé választották. Ekkor azért még messze volt attól, hogy felvesse a pénz, hiába volt a Karib-tengeren, a Bahamák szomszédságában fekvő, alig 30 ezres lakosú szigetek egyik ismert politikuscsaládjának sarja.

Forrás: AFP/Getty Images/Amy Sussman
Misick és (ex)neje

Amikor 2003-ban a Progresszív Nemzeti Párttal addig példátlan győzelmet aratva megszerezte a kétharmados többséget a sziget törvényhozásában - az akkor tizenhárom képviselői helyből nyolcat -, és ő lett a főminiszter, még akkor is csak körülbelül 11 millió forintnyi vagyona volt. Illetve egykori testőre szerint volt két használt öltönye és egy kopott Jeepje is.

A pénztermő fa

De főminiszter lett, és rájött, hogyan tudja saját hasznára fordítani a sziget luxusturizmusnak köszönhető fellendülését. "Amikor a hatalomba került, úgy viselkedett, mint amikor egy kisgyerek beszabadul a cukorkaboltba. Úgy költötte a pénzt, mintha a fán termett volna. Eleinte csak kólát ivott whiskeyvel, de rákapott a pezsgőre is - Dom Perignon vagy Cristal, mindegy, csak drága legyen. És öcsém, a csajoknál is nagyon be akart vágódni" - idézte a Telegraph Misick egykori testőrét.

Az érintetlen tengerpartjairól, a világ harmadik legnagyobb korallzátonyáról híres szigeteken ekkoriban futott fel a luxusturizmus, hatalmas iramban. Tehetős üzletemberek, a szórakoztatóipar sztárjai pihenték ki a puccos nyaralóhelyeken fáradtságukat, vagy vásároltak minden kényelemmel felszerelt villákat a szigethez tartozó valamelyik háborítatlan atollon. Rendszeresen megfordult itt a hollywoodi elit több képviselője: itt vásárolt házat Keith Richards és Bruce Willis, Ben Affleck itt házasodott, és Paul McCartney is ide hozta először nyaralni Heather Millst.

Forrás: AFP/Angelo Cavalli

A szigetekre látogatók száma 1996 és 2009 között megötszöröződött. A turisztikai fejlesztéseknek köszönhetően a kis brit nemzetközösségi állam gazdaságának növekedése pedig világelsők között volt. Misick tagadhatatlanul az egyik nagy haszonélvezője volt a szigeteken történt ingatlanpiaci robbanásnak. Alig telt egy kis idő, már egy 1,8 milliárd forint értékű rezidencián pihente ki munkája fáradalmait. Több rend élre vasalt öltönyből, márkás napszemüvegekből válogathatott, kiélhette jetski-szenvedélyét, és előszeretettel látogatott hollywoodi és más díjátadókat.

Majdnem mindent megadott neki

Egy ilyen díjátadón ismerkedett meg feleségével is, akinek alig három hónapos ismeretség után kérte meg a kezét. "Mindent meg szeretnék neki adni" - mondta állítólag menyasszonyáról, és majdnem teljesítette is ígéretét.

Jegygyűrűjük 10 karátos gyémánttal volt díszítve, az orchideákkal borított oltáron kívül a díszes esküvői kellékek között ott volt menyegzői fogatuk - benne saját maguk kicsinyített másával -, olvasztott cukorból megformázva. Csak az esküvői ruha kiszállításáért 800 ezer forintnak megfelelő összeget szurkolt le a vőlegény. A mézesheteket az indonéziai Balin töltötték, majd New York következett, ahol Lisa Raye a first lady szerepében tetszelgett, Misick pedig próbált amerikai sztárokat a karibi gyöngyszemre csábítani.

A friss házasok beköltöztek a rezidenciára, Lisa Raye 200 ezer dolláros havi apanázst kapott csak ruhákra, és 300 ezer dolláros szerződést kötött vele a sziget turisztikai minisztériuma - amelyet ugyancsak Misick irányított -, hogy fürdőruhás képek készülhessenek róla egy országimázskampányhoz (ezt maga Lisa Raye vallotta, amikor pár évvel később a brit hatóságok kihallgatták férje ügyei miatt).

Forrás: AFP/Angelo Cavalli

A boldogság nem tartott sokáig. Előbb a hűtlenkedés többé-kevésbé megalapozott gyanúja, majd az olcsójánoskodás vetett árnyat az idillre. Lisa Ray születésnapi ajándékként egy Rolls Royce Phantomot kapott férjétől. Csakhogy kiderült, hogy a kocsit Misick nem is vásárolta meg, hanem csak bérelte a nő cégén keresztül, amivel közel havi 7 ezer dolláros (több mint egymillió forint) kiadást sózott Lisa Ray nyakába.

A harapós nyár

A házasság végül annyira megromlott, hogy 2008 nyarán már arról írtak a bulvárlapok, hogy a pár mindkét tagját harapásos sérülésekkel szállították kórházba. Misick szerint a nő megpróbálta kirámolni a házát, aki viszont azt állította, hogy teljes joggal tartózkodott a hitvesi otthonban, és férje akarta erőszakkal kidobni.

Misicket ekkor már nem csak házasságának megromlása aggasztotta. Ugyan 2007-ben még egyszer példátlan sikert ért el pártjával a helyi választásokon, és 13 helyet szerzett a 2006-os alkotmánymódosítást követően immár 15 tagú parlamentben (ekkortól már ő sem főminiszter, hanem miniszterelnök), de 2008-ban mindent tönkre tett a brit parlament külügyi bizottságának jelentése.

A bizottság a tengeren túli területek rutinellenőrzése során több tucat korrupciógyanús esetről kapott információt, és jelentésükben nem kevesebbet állítottak, mint, hogy a szigeteken "tapintható a félelem". Több, a korrupciós ügyekről információval rendelkező helyi nem mert nyíltan - ha egyáltalán - találkozni a bizottság képviselőivel, akik megdöbbenve tapasztalták, hogy a vezetőket kritizáló helyieket árulóknak bélyegezik és megfélemlítik, és a szigetek bírósága és ügyészi hivatala ellen is gyújtogatásokat követtek el feltehetően politikai megrendelésre.

Az ügy a körül a tízezer szavazati joggal rendelkező helyi lakos körül gyűrűzött, akiknek kizárólagos joga volt a korona földjeit tulajdonolni, értékesíteni és fejleszteni a szigeteken. A vizsgálatok alapján kirajzolódott, hogyan játszották át a gyanúsan olcsóra értékelt földek tulajdonjogát a befektetőknek, és hogyan jutott a politikai elit jelentős kerettel feltöltött hitelkártyákhoz, sok millió dolláros személyi hitelekhez cserébe azért, hogy támogatták a gyanús ügyeket vagy épp csak szemet hunytak felettük.

Oda a függetlenség

Misick mindent tagadott, amikor a bizottság meghallgatta Londonban, de hiába. A baj akkora volt, hogy a brit parlament egy éven belül felfüggesztette a sziget alkotmányát és önrendelkezését, közvetlen ellenőrzést vezetett be, és nyomozás is indult a volt miniszterelnök ellen korrupció gyanújával. A szigetek a csőd szélére jutottak, a brit kormánynak 260 millió dollárnyi (47,6 milliárd forint) államadósságért kellett kezességet vállalnia. Misick ellen 16 millió dollár elsikkasztása, bűnszövetségben elkövetett korrupció miatt indult eljárás.

A miniszterelnök még előtte lemondott posztjáról, majd eltűnt. Utoljára 2010-ben látták a szigeteken. Utána előbb a Dominikai Köztársaságban tűnt fel, majd 2011 októberében Brazíliában. Itt már nem bujkált, Rio de Janeiro egyik híres tengerpartján, az Ipanemán bérelt lakást, előszeretettel villogott új barátnőjével társasági eseményeken, és bár minden vagyonát zár alá vették az ellene folyó nyomozás miatt, de valahogy mindig volt nála egy rakás hitelkártya.

Forrás: AFP/Angelo Cavalli

Nem is igyekezett különösképp elbújni, mivel akkor még nem volt olyan kiadatási egyezmény Nagy-Britannia és Brazília között, amely alapján kiadhatták volna. Még politikai menedékjogért is folyamodott - ezt azonban nem kapta meg. Aztán tavaly a britek szép csendben megkötötték a kiadatásához szükséges egyezményt - közben Turks és Caicos is visszakapata önrendelkezését -, és decemberben a brazil hatóságok rács mögé dugták Misicket: a legrosszabb riói börtönbe, az Ary Francóba került.

Ekkor kifakadt, és gyarmatosító törekvésekkel vádolta az anyaországot, amelynek "engedik, hogy büntetlenül fellépjen a függetlenségért harcoló gyarmati vezetők ellen, akik csak hazájukat akarják irányítani. Úgy tűnik, a hamis korrupciós vádak kiötlése a brit módszer, hogy megszabaduljanak az ilyen vezetőktől" - írta dühös tiltakozó levelében. A levelet ironikus módon a brit turisztikai hivatal reklámajándékként osztogatott jegyzetfüzetének "Is Great Britain" (kb. Britannia nagy) fejléccel ellátott egyik lapjára írta, gyerekes kézírással.

Februárban még egy pillanatra felvillant a szabadság ígérete a számára, amikor egy félreértés nyomán rövid időre szabadon bocsátották, de áprilisban újra őrizetbe vették, jelenleg egy Sao Pauló-i rendőrőrsön várja kiadatását. Ez egy, a Telegraphnak nyilatkozó brit diplomata szerint Misick jól megfizetett, minden apróságba belekötő védőügyvédjei miatt még elhúzódhat.