Halálos ítélet várhat az amerikai csecsemőgyilkosra

Vágólapra másolva!
Halálra is ítélhetik a három csecsemő megölésével vádolt amerikai orvost. A horrorfilmeket idéző klinikát üzemeltető doktor ügyében május végén hirdetnek ítéletet.
Vágólapra másolva!

Három élve született csecsemő meggyilkolásában és egy felnőtt megölésében találtak bűnösnek egy philadelphiai orvost. A Kermit Gosnell által működtetett klinikát az ügyész csak horrorházként emlegette - adta hírül a USA Today amerikai napilap.

Illegális terhesség-megszakításokat hajtott végre a Kermit Gosnell amerikai orvos klinikája. A rossz anyagi helyzetben élők philadelphiai abortuszklinikáját üzemeltető orvos ellen 2011. januárja óta folyik az eljárás. A vád szerint Gossnell három újszülöttet ölt meg a klinikáján. Az orvos védőügyvédje szerint a klinikán egyetlen élőgyermek sem született.

Saját emberei tanúskodnak az orvos ellen

Az orvos ellen az abortuszklinika több alkalmazottja tanúskodott. Egyikük mozgó, egészségesnek tűnő magzatokat látott. A másik azt idézte fel, hogy utasítást kapott egy, a vécében talált magzat ollóval történő megölésére. Az ügyész szerint a klinika többször végzett tiltott abortuszt a harmadik trimeszterben járó kismamákon, ám az iratokat meghamisították, hogy úgy tűnjön, mintha a beavatkozás a törvény által engedélyezett idő alatt történt volna.

A vádtanács vizsgálata azután kezdődött meg Gosnell klinikája ellen, amikor egy nő szívroham következtében életét vesztette. A szívrohamot az ügyészség szerint a neki beadott narkotikumok váltották ki. A vizsgálat során fény derült arra, hogy az alulképzett személyzet egyenlő adagokat adott be a különböző narkotikumokból az egyes pácienseknek. Gosnell becslése gyakran vezetett túladagoláshoz.

Képzetlen személyzet látta el a pácienseket

Az ügyész által többször csak horrorháznak nevezett klinikán nem csak a gyógyszerek adagolásával voltak problémák. A szakirányú képzettséggel nem rendelkező személyzet több komoly tudást igénylő feladatot is kénytelen volt ellátni. Képzetlen nővérek végeztek érzéstelenítést, ultrahangos vizsgálatot, adtak be narkotikumokat és segédkezdtek az abortuszoknál.

Az esküdtek korábban azt mondták a bírónak, hogy nem tudnak megegyezésre jutni két vádpontban, ám arra utasították őket, hogy próbálkozzanak tovább az ügy tisztázásával. A doktor ügyében május 21-én hirdetnek ítéletet, az sem zárható ki, hogy halálra ítélik.