Óvszerhamisítókat lepleztek le Kínában

Vágólapra másolva!
Három zugüzemben napi több tízezer hamis óvszert gyártottak a kínai rendőrség által a napokban felfedezett csalók. Gyógyszertárakba is juthatott a hamisítványokból.
Vágólapra másolva!

Három, nyugati márkákat is hamisító óvszergyárat lepleztek le az elmúlt hetekben a kínai hatóságok - számolt be a Sina.com hírportál.

A rendőrök március végén a legnagyobb kínai internetes áruházban, a Taobao.com-on rendkívül alacsony áron kínált óvszerekre lettek figyelmesek. A boltokban dobozonként 30-50-szeres áron kapható terméket a világhálón mindössze egy jüanért, vagyis 37 forintért árulták a hamisítók, akiktől a hatóságok ellenőrzésként rendeltek is. Miután egyértelműen kiderült, hogy az eladásra kínált óvszerek hamisítványok, a rendőrség kinyomozta a gyártás helyét, majd lecsaptak a bűnözőkre.

A kelet-kínai Fucsien tartományban tucatnyi hamisító gyártott többek közt Jissbon, Durex és Contex óvszereket - naponta mintegy 20 ezret - egy földalatti, 50 négyzetméteres "termelőüzemében". A hatóságok több mint kétmillió hamisítványt, valamint négy csomagológépet és hamis dobozok ezreit kobozták el.

A gépek eredetét felfedő vizsgálódás után a rendőrök további földalatti gyárakat fedtek fel, egyet a közép-kínai Honan, egy másikat a kelet-kínai Csöcsiang tartományban. Utóbbi két esettel összefüggésben 37 embert vettek őrizetbe, és csaknem 50 millió jüan értékben (1,8 milliárd forint) több mint négy és félmillió hamis óvszert koboztak el a hatóságok. A hamisítványokból korábban kisboltokba, gyógyszertárakba is juthatott.