15 perc alatt elbuktak az afgán nők

Vágólapra másolva!
A parlamenttel erősíttette volna meg egy afgán képviselő azt a törvényt, amely többek között felszabadította volna az afgán nőket az alól, hogy adható-vehető cikkek legyenek. A javaslatot 15 perc után vissza kellett vonni, de az nem derült ki, hogy pontosan min bukott el az emancipáció.
Vágólapra másolva!

A nők védelméről szóló szavazást tartottak volna az afgán parlamentben, de konzervatív képviselők 15 perc után megakasztották az ülést. Azzal érveltek, az emancipációs törvény az iszlám jogokkal ellentétes - írta a Telegraph.

A lap szerint a törvény valójában már 2009 óta él, de formális parlamenti szavazás még nem volt róla. Egy afgán képviselő azért akart róla szavazni, hogy a parlamenti megerősítés után ne lehessen visszavonni azt.

A korábbi jogrend alapján a nők gyakorlatilag házi rabszolgák voltak. A törvény többek közt arról szól, hogy nem lehet a nők adás-vételével vitákat rendezni, és megtiltják a gyermekházasságot is.

A benyújtó azt nyilatkozta, hogy 15 perccel a benyújtás után vissza kellett vonnia a törvényt, annyira nagy volt az ellenállás a parlamentben. Az nem derült ki, hogy pontosan mit jelent a nagy ellenállás.