Őrült pénzt kaphat az amerikai lottónyertes

Vágólapra másolva!
132 milliárd forintnyi dollárt nyer az, aki az amerikai Powerball lottón elviszi a szombati főnyereményt. Az amerikai szabályok alapján már az is csoda, hogy eddig nem vitte el senki, de ha szombaton se lesz telitalálat, akkor 1 milliárd dollárra ugorhat a jackpot.
Vágólapra másolva!

Rekordméretűre nőtt az amerikai Powerball nevű lottójáték össznyereménye, a telitalálatos nyertes 600 millió dollárt nyerhet, amely forintban kifejezve 132 milliárd forintot jelent. Szombaton sorsolnak, ha nem viszi el senki a nyereményt, akkor 1 milliárd dollárra (220 milliárd forintra nőhet az össznyeremény). Az eddigi legnagyobb nyeremény 587,5 millió dollár volt.

A lottójáték nyertese mindig választhat, hogy 30 részletben évente kapja-e meg a nyereményét, vagy egy összegben kéri. Ha az utóbbit választja, akkor leosztják, hogy mennyit érne ma a harminc évi kifizetés, ez a 600 millió dollár esetében 376,9 millió dollárt jelentene.

Tehát, ha a szombaton telitalálata lesz valakinek, és egyben elviszi a pénzt, az több mint 80 milliárd forintnyi nyereményt vihet haza. Ez az összeg akkora, mint amennyi Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek hiányzik, mert ennyivel többre számított a kormány a tranzakciós adóból. Ennyi pénzből Magyarország 8. leggazdagabb embere lehetne valaki.

A 42 amerikai államban játszható Powerball 5+1 húzásból áll. 59 számból 5 fehér golyót húznak ki, illetve 35 számból 1 piros színűt. Akinek megvan az öt fehér száma, 1 millió dollárt nyer, de elviszi a jackpotot is, amint kihúzzák (akár a következő húzások alkalmával) a piros számát is. Eddig két hónapon át halmozódott a nyeremény. Mivel minden szerdán és szombaton húznak, az USA-ban sokkal több a játékos, mint Magyarországon, és kevesebb számból is sorsolnak, nem szokásos, hogy ennyi ideig nem volt nyeremény.