Segítene az elhízott magyarokon az EU

Vágólapra másolva!
Magyarország a leginkább elhízott ország az Európai Unióban, de az egész integráció szenved a túlsúlyosságtól. Az Európai Bizottságnak nincs beleszólása a nemzeti egészségügybe, de a saját eszközeivel segítene megoldani a problémát.
Vágólapra másolva!

Mégha az egészségügy nemzeti hatáskörben is van, az Európai Bizottság szeretné - a tagállamokkal közösen - felvenni a harcot az elhízás ellen - mondta Reinhard Hönighaus bizottsági szóvivő a Deutsche Wellének.

Az Európai Unió polgárai egyre elhízottabbak, ezért eddig is támogattak olyan programokat, amelyek a helyes táplálkozást segítik elő. Ilyen a gyümölcs és tej iskolai terjesztésének támogatása. Minden május harmadik szombatján pedig megtartják az Európai Elhízottság Napját. A szóvivő arról beszélt, hogy évente egymillióval növekszik az elhízottak száma, és ez az EU egyik legnagyobb problémájává vált.

Az OECD, az Eurostat és az Egészségügyi Világszervezet 2006-2010 közötti adatai szerint Európában a magyarok a legelhízottabbak. Magyarországon a felnőtt lakosság 28,5 százaléka túlsúlyos, amely több mint 10 százalékponttal nagyobb, mint az uniós átlag. A listán a másodikak a britek, harmadikak az írek, a lista végén a hollandok, az olaszok és a románok állnak.