Észak-Korea nem áll le a rakétákkal

Vágólapra másolva!
Újabb rakétákat lőtt ki hétfőn Észak-Korea - adta hírül a Yonhap dél-koreai hírügynökség meg nem nevezett szöuli kormányforrásra hivatkozva. Szombaton és vasárnap is lőttek ki, összesen négyet.
Vágólapra másolva!

Hétfőn is folytatta a rakétakilövéseket Észak-Korea. A két rakétát - amelyek ezúttal is rövid hatótávolságúak voltak - Észak-Korea keleti partvidékéről indították a Japán-tenger irányába.

A dél-korai elnöki hivatal titkársága hétfőn hivatalos nyilatkozatban szólította fel Észak-Koreát, hogy azonnal fejezze be a Koreai-félszigeten a feszültség éleződését eredményező tevékenységét.

Az újabb rakétaindításokkal kapcsolatban kiadott állásfoglalásban rámutattak, hogy ebből a szempontból nincs jelentősége annak, hogy Észak-Korea rakétákkal folytat kísérletet, vagy katonai erőt demonstrál. Hozzáfűzték, hogy Szöul nem zárja ki az újabb északi rakétaindítások lehetőségét, és ezzel összefüggésben figyelmesen nyomon követi az észak-koreai hadsereg mozgását.

Az észak-koreai hírügynökség hétfői közlése szerint a rakétaindítások egy hadgyakorlat részei.

A dél-koreai védelmi minisztérium szakértőinek feltételezése szerint Észak-Korea KN-02 kódjelű, mintegy 120 kilométeres hatótávolságú, ballisztikus, vagy hajók ellen bevethetőre átalakított, de nem pontosított típusú rakétákat lőhetett ki az utóbbi három nap alatt.

Szöulban vasárnap bejelentették, hogy a dél-koreai haderő megszigorította Észak-Korea figyelését, és a legmagasabb fokú készültséget tartja fenn, hogy reagálni tudjon bármilyen kockázatos fejleményre. Azt is közölte egy dél-koreai tisztségviselő, hogy nagy pontosságú, izraeli gyártmányú rakétákat telepítettek az észak-koreai tüzérség elleni védelem céljára az Észak-Koreával közös határhoz közeli szigetekre.