Mentőexpedíció indul Erőss Zsoltékért

Vágólapra másolva!
Tragédiák sora kíséri a több mint 8000 méterről leereszkedő hegymászócsoportot, még nem értek le a 4-es táborba.
Vágólapra másolva!

Hiába várják Erőss Zsoltot és Kiss Pétert a 7600 méter magasan fekvő táborban - mondta az MTI-nek Kollár Lajos, a Magyarok a világ nyolcezresein expedíció vezetője, és aggályairól blogposztunkban is beszámolt. A hegymászók nagyon fáradtak, és le vannak gyengülve, ezért mentőcsapatot kell eléjük küldeni, hogy a monszun miatt legkésőbb május 25-én elindulhassanak lefelé a hegyről.

Hétfőn Erőssék sikeresen meghódították a Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsát, de azután katasztrófák sora érte az expedíciót. Egy nagy lavina elvitte a 2-es tábort, leereszkedés során pedig életét vesztette egy koreai és egy bangladesi hegymászó. Két serpa megsebesült, a lavina miatt pedig sokan a szabadban töltötték az éjszakát.

Erőss Zsolt és Kiss Péter a világ 12. legmagasabb csúcsát hódították meg az összesen 14, nyolcezer méternél magasabb hegy közül. Az egyesület célja, hogy mindegyikre feljusson magyar hegymászó, ennek eléréséhez - a Kancsendzönga után - már csak két csúcs, az Annapurna és a K2 van hátra. Erőss Zsolt és Mécs László 2002-ben indította az első expedíciót a Mount Everest megmászásával.