Éhségsztrájkba kezd a Pussy Riot tagja

Megkezdődött egy oroszországi bíróságon szerdán a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik bebörtönzött tagjának a feltételes szabadlábra helyezési kérelmére vonatkozó bírósági meghallgatás. Marija Aljohina szerdán twitteres üzenetében arról tájékoztatott, hogy éhségsztrájkot kezdett, mert nem engedélyezték számára, hogy személyesen részt vegyen az eljáráson.

Aljohina ügyét a Perm melletti Bereznyiki város bírósága tárgyalja, de az elítéltnek nem engedélyezték, hogy személyesen részt vegyen a meghallgatáson, ezért videokonferencia segítségével zajlik az eljárás. Aljohina elfogultsági kifogást emelt a döntést hozó bíró ellen, de ezt is elutasították.

Az orosz punkegyüttes tagjait amiatt ítélték el, mert tavaly februárban a moszkvai Megváltó Krisztus-székesegyházban tartottak úgynevezett "punk-imát". Színes maszkot viselve, gitárokon játszva könyörögtek a Szűzanyához, hogy űzze el Vlagyimir Putyint, aki tavaly májusban harmadszor került az államfői posztra.

A punkegyüttes három tagját - Marija Aljohinát, Nagyezsda Tolokonnyikovát és Jekatyerina Szamucevicset - tavaly márciusban őrizetbe vették, és bíróság elé állították. Augusztusban mindhármukat két-két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték "vallási gyűlölet által motivált garázdaság" címén. Jevgenyija Szamucevics büntetését a fellebbviteli bíróság felfüggesztettre változtatta, de Aljohina és Tolokonnyikova ítéletét helybenhagyta: egy permi és egy mordvinföldi börtönbe szállították őket.

Nagyezsda Tolokonnyikova is kérvényezte feltételes szabadlábra helyezését, de április végén egy mordvinföldi bíróság ezt elutasította. Aljohina korábban azzal a kéréssel fordult a bírósághoz, hogy halasszák el a büntetés végrehajtását, amíg fia nem tölti be a 14-ik életévét, de az elsőfokú bíróság ezt elutasította azzal az indokkal, hogy a gyerek életkorát már figyelembe vették az ítélethozatalkor.

A Pussy Riot elleni bírósági eljárás megosztotta az orosz társadalmat, és heves bírálatokat váltott ki Nyugaton. Számos neves külföldi könnyűzenei előadó kiállt az együttes tagjai mellett.