Ellopták Marilyn Monroe emléktárgyait

Vágólapra másolva!
Veszélybe került a legendás amerikai színésznőt, Marilyn Monroe-t bemutató prágai kiállítás, mert a kiállítási tárgyak egy része szállítás közben eltűnt.
Vágólapra másolva!

"Nagy valószínűséggel egy jól megszervezett lopás áldozatai vagyunk. Mintegy húsz kamion tűnt el, amelyek luxusárut, kozmetikai és elektronikai cikkeket hoztak Olaszországból Csehországba" - közölte Jan Trestík, a kiállítás kurátora szerdán. Az ellopott teherautók között volt a Monroe-kiállítás anyagát szállító kamion is. A szervezőket ért kár több millió korona (több tízmillió forint).

A Marilyn Monroe életét és művészetét bemutató kiállítás megnyitását a prágai Hradzsinban a jövő keddre tervezték. A kiállítás anyagait és berendezéseit tartalmazó kamion Salvatore Ferragamo névvel volt megjelölve. Ez a neves múzeum és divatmárka az Armentano társasággal és a Prágai Várral együtt a kiállítás társrendezője. Trestík szerint a rendezők most azt mérlegelik, hogyan tudnák helyettesíteni az elveszett tárgyakat, illetve megtartható-e a kiállítás az eredetileg tervezett időben.

A nagy érdeklődéssel várt kiállításon Marilyn Monroe kosztümjeinek és cipőinek igen széles kollekcióját tekintheti meg a nagyközönség. A kiállítás másik részét eddig ismeretlen fényképek, a színésznő naplójegyzetei, versei és leghíresebb filmjeinek bemutatói képezik. A kiállítás anyagát a színésznő halálának 50. évfordulója alkalmával állították össze. A tárlat legutóbb Firenzében volt látható, és onnan szállították Prágába. A következő állomás Tokió lesz.

A kamion eltűnéséről kedden értesültek a rendezők. Trestík szerint a kamionban Marilyn Monroe lakásának néhány berendezése, tükrök és számos eredeti fénykép volt. "Ha a fotókat nem sikerül megtalálni, a veszteség pótolhatatlan lesz" - jegyezte meg a kurátor.

A szállítást a DHL cég bonyolította le. Kiderült, hogy ez a cég egy másik fuvarozót fogadott fel a szállításra, az pedig egy harmadikat. "A rendőrség megállapította, hogy ennek a harmadik cégnek az érintett kamionja megérkezett ugyan Prágába, de nem a Hradzsinba ment, hanem egy rakodóállomásra, onnan pedig továbbment Melníkbe" - mondta el Trestík.