Harmadik éve Angela Merkel a világ legbefolyásosabb asszonya

Vágólapra másolva!
Bill Gates felesége a harmadik helyet csípte meg, Hillary Clinton két hellyel hátrébb van, amióta nem az Egyesült Államok külügyminisztere. A listán a negyvenötödik helyen álló Lady Gaga a legfiatalabb, és az angol királynő a legöregebb.
Vágólapra másolva!

Idén is Angela Merkel német kancellár a világ legbefolyásosabb asszonya a Forbes magazin szerdán közzétett éves rangsora szerint, megelőzve a második helyezett Dilma Rousseff brazil elnököt és az emberbarát amerikai üzletasszonyt, a harmadik helyezett Melinda Gatest.

Ez már az egymást követő harmadik év, hogy Angela Merkel a legbefolyásosabb asszonyok ranglistájának élén áll. A francia Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap elnöke egy hellyel előrelépve idén a 7. a rangsorban.

Hillary Clinton két hellyel hátrább került tavalyhoz képest, amióta már nem az Egyesült Államok külügyminisztere. Így is az ötödik helyet foglalja el, közvetlenül Michelle Obama first lady mögött, aki a hetedik helyről lépett előre a negyedikre. A listán, amelyen továbbra is az amerikai nők vannak a legtöbben, a legfiatalabb az excentrikus amerikai énekesnő, Lady Gaga (27 éves, 45. hely), a legidősebb pedig II. Erzsébet brit uralkodó (87 év, 40. hely).

Divattervezők, színésznők

A világ 100 legbefolyásosabb asszonya a csúcstechnológia területén, az üzleti életben, a politikában, előadóművészetben, jótékonysági szervezetekben dolgozik, vagy milliárdos. Hatalmukat a Forbes pénzük, médiabefolyásuk, illetve befolyásosságuk alapján határozta meg.

A listán szereplő nők 26 ország képviselői.Egynegyedük (24) vállalati elnök-vezérigazgató vagy vezérigazgató, akiknek a cége 2012-ben együttesen 893 milliárd dollárnyi jövedelmet állított elő. A csúcstechnológia világában dolgozók közül a legbefolyásosabbak között van Sheryl Sandberg (Facebook, 6.), Virginia Rometty (IBM, 12.), Ursula Burns (Xerox, 14.), Meg Whitman (Hewlett-Packard, 15.) és Marissa Mayer (Yahoo! 32.).

Kilencen államfők (Pak Gun Hje dél-koreai elnök idén elsőként került fel a listára, a 11. helyre). A száz legbefolyásosabb nő Twitter-követőinek száma 153 millió. Az európaiak között a listán szerepel még a Burberry elnök-vezérigazgatója, Angela Ahrendts (53.), Miuccia Prada divattervező (58.) és a spanyol emberbarát Rosalia Mera, a Zara társalapítója (66.). A művészek között Beyoncé Knowles énekesnő a 31., Angelina Jolie színésznő a 37., Sofia Vergera színésznő a 38., Shakira kolumbiai énekesnő pedig az 52. helyen áll.