Orbán: Nincs vita a német kancellárral

A miniszterelnök szerint Németországban az ősszel választások lesznek, és Magyarország nem akar a kampány témájává válni

A magyar kormánynak nincs vitája Angela Merkel német kancellárral, és a Fidesznek sincs a Németországban kormányzó CDU-val - mondta Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök szerint megkerülhetetlen tény, hogy Németországban az ősszel választások lesznek, és Magyarország nem akar a német belpolitikába sem beavatkozni, sem a kampány témájává válni. A kormányfő kijelentette: a kormány tagjait is utasította, hogy ne kommentálják a német választási kampány eseményeit.

A magyar miniszterelnök egy múlt heti rádióinterjújában azt mondta, "a németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be". A kormányfő ezt arra reagálva közölte, hogy Angela Merkel egy rendezvényen arról beszélt, nem érdemes Magyarországot európai uniós tagságának elvesztésével  fenyegetni, vagyis "nem kell rögtön a lovasságot küldeni".

A nyilatkozatot a német külügyminiszter visszautasította, a helyi sajtó pedig "kicsit durvának" találta. A Külügyminisztérium helyettes államtitkára hétfőn azt mondta, téves az az állítás, amely szerint a magyar kormányfő náci módszereket tulajdonított volna a német kancellárnak.

*  *  *

Elindult a Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!