Nyomát sem találják Erőss Zsoltnak és Kiss Péternek a Kancsendzöngán, ez pedig azt jelenti, hogy már biztosan nincsenek életben. Az expedíció holnap elhagyja az alaptábort, öt-hat nap múlva érkeznek meg Katmanduba.

"Ennyi időt nem lehet kint tölteni 8000 méteren, úgy legyengülve pláne. Ebbe bele kell törődni" - jelentette ki Kollár Lajos, az expedíció vezetője a Kancsendzöngáról. Az expedíció két tagjával, Erőss Zsolttal és Kiss Péterrel kedden szakadt meg a kapcsolatuk. A két hegymászó a 8586 méteres Kancsendzöngát mászta meg, leereszkedés közben, 8000 méter körüli magasságban tűntek el.

Forrás: MTI/Ilka Műhely
A nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára tartó expedíció magyar tagjai, Kiss Péter és Erőss Zsolt, valamint Kollár Lajos, az expedíció vezetője Jaroslav Dutka szlovák hegymászóval 2013. május 8-án

Az expedíció serpákat bérelt, hogy kutassák fel a két hegymászót, de a mentést több dolog is nehezítette, többek között az is, hogy a szóba jöhető serpák egy szintén bajba jutott koreai hegymászócsapat mentésén dolgoztak. Kollár jelentése szerint még folyik a közös mentés, a koreai csapat két serpája és egy hegymászója komoly bajban van. A mentőknek Zsoltékat is meg kellene találniuk, ha élnek, de nyomuk sincs. "Ha a sátrakban nem voltak, rádión nem jeleztek, és látni nem lehet őket a négyes tábor feletti csúcsrészeken sem, akkor ott vége!" - jelentette Kollár az expedíció blogjának.

Kolláréknak pénteken reggel el kell hagyniuk az alaptábort, mert jön a monszun. Öt-hat nap múlva érnek Katmanduba. Ez azt jelenti, hogy végképp lemondanak arról, hogy a társaik nyomára bukkanjanak. Szerdán este Erőss Zsolt felesége is azt mondta a Sportklubnak, hogy már nem bízik semmiben, letett arról, hogy a férje élve előkerüljön, és nem látja értelmét a további mentőakcióknak sem.

Az expedíció, amelyben részt vett egy spanyol, egy olasz hegymászó és két nepáli serpa is, 20-án délután hatkor jutott fel a csúcsra, 24 órás mászás után. Ez volt a magyar hegymászók által meghódított 12. nyolcezres csúcs. Az expedíció blogján hétfőn este jelentek meg az első aggasztó hírek. A csúcson nagy volt a köd, a hegymászók elfáradtak. Este nyolckor Erőss azzal jelentkezett be, hogy nagyon legyengült, nem tud tovább menni, a többiek 60-100 méterrel előtte járnak. Tegnap hajnalban jelentkezett újra, jelezte, hogy kicsit összeszedte magát, és elindul lefelé. Mentőcsapatot nem tudtak küldeni értük, mert nem érték el a serpákat. Később Erőss lekuporodott és aludt egyet, mert elhagyta az ereje, de aztán újra továbbindult.

Az első magyar a Csomolungmán

Erőss Zsolt Magyarország legeredményesebb hegymászója, 2013 májusáig tíz 8000 méter fölötti csúcsot mászott meg (összesen 14 ilyen van), legutóbb néhány napja jutott fel a nepáli Kancsendzönga 8586 méter magas csúcsára. A tegnapelőtt meghódított Kancsendzönga a világ harmadik legmagasabb hegycsúcsa. Erőss Zsolt első nyolcezres hódítása 1999-ben a Nanga Parbat (8126 méter) volt, amelyet egy addig ismeretlen útvonalon mászott meg.

2002-ben oxigénpalack nélkül mászta meg a világ legmagasabb csúcsát, a Csomolungmát (más néven Mount Everestet), ezzel ő volt az első magyar, akinek sikerült felérnie a csúcsra. Egy évvel később egy kilencfős csapattal felért a Gasherbrum II. 8035 méter magas csúcsára, 2005-ben a K2-t támadta, 8300 méterre jutott. 2006 "tavaszán nagy nehézségek árán sikerül expedíciónknak kijutnia a nepáli Dhaulagirihez" (8167 m), és bár nagyon esélytelenné vált a csúcsmászásuk, neki mégis sikerült.

2007 nyarán a magyar hegymászás legsikeresebb expedícióját hozták össze: megmászták a Gasherbrum I-et (8068 méter) és a Broad Peaket (8047 méter). 2008 tavaszán felért a Föld ötödik legmagasabb pontjára, a Makalu csúcsra. Egy évvel később felért a 8156 méter magas Manaszlura. 2011-ben részt vett a "Magyarok a világ nyolcezresein" című expedíciósorozaton, ekkor feljutott a Lhoce 8516 méter magas csúcsára.

A 26 éves Kiss Péter a Magas Tátrában ismerkedett meg a hegyekkel, 18 évesen kezdett hegyet mászni és barlangászni. Korábban szenvedélyes teljesítménytúrázó volt, 2003-ban és 2004-ben is elnyerte az Év teljesítménytúrázója díjat. Azóta az Alpok összes négyezer méter feletti csúcsát megmászta. "Ipari alpinistaként és barlangi túravezetőként is tevékenykedik, több kilométer barlangi feltárás fűződik a nevéhez, fő kutatási területe a Pádis és a Canin-fennsík" - írja róla az Ikaland.hu.

Kiss Péter utoljára azt írta a Facebookon, hogy "Tiszteletünket tettük Kőrösi Csoma Sándor sírjánál, és már vissza is jöttünk Nepálba. Útban vagyunk a Hegy felé, még 7 nap trekking az alaptábor."

A két hegymászóról és az expedícióról ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

----

Elindult Facebook-oldalunk, ahol friss híreket és a hírekből kimaradó érdekességeket olvashat. Kövessen minket!