Betiltották melegfelvonulást Kijevben

Vágólapra másolva!
Mégsem tartják meg a szombatra tervezett melegfelvonulást Kijevben, miután a bíróság a városvezetésre hivatkozva betiltotta a rendezvényt. Ez lett volna az első ilyen felvonulás az ukrán fővárosban. A szervezők fellebbeznek a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

Egy kijevi bíróság csütörtökön úgy határozott, hogy a melegek nem tarthatnak felvonulást szombaton az ukrán fővárosban.

A bíróság a városvezetés beadványa alapján tiltotta be a megmozdulást, amely az első ilyen felvonulás lett volna az ukrán fővárosban. A határozat szerint azon a napon, amikor Kijev fennállásának 1530. évfordulóját ünneplik, minden más, nem az ünnephez kapcsolódó rendezvényt letiltanak.

A melegfelvonulás szervezői közölték, hogy fellebbeznek a döntés ellen, ám amennyiben felsőbb szinten is elutasító határozat születik, elállnak a rendezvény megtartásától.

A városvezetés már korábban kérte a felvonulás szervezőit, hogy helyezzék át az eseményt másik napra. Figyelmeztették a szervezőket arra is, hogy a felvonulást erőszakos akciókkal megzavarhatják.

Az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet legfrissebb jelentésében ismét rámutatott arra, hogy az ukrán társadalom meglehetősen intoleráns a szexuális mássággal szemben.

A napokban 61 - ellenzéki és kormánypárti - parlamenti képviselő fordult a kijevi városvezetéshez azzal a kéréssel, hogy ne engedélyezze a melegek felvonulását az ukrán fővárosban.

Tavaly októberben az ukrán parlament a homoszexualitás népszerűsítését tiltó törvényjavaslatot fogadott el első olvasásában. Az előterjesztés bűncselekménynek nyilvánítja a homoszexualitást propagáló alkotások előállítását, behozatalát az országba, illetve a terjesztésüket Ukrajnában.