Szigetelésnek használták Supermant

2013.05.26. 09:29

Ritka kincsre, annak a képregények az egyik példányára bukkant Minnesotában egy tetőfedő, amelyben az olvasók először találkozhattak Supermannel.

A füzet tűrhető állapotban vészelte át a megjelenése óta eltelt 75 évet, bár nyomokat hagyott rajta, hogy szigetelőanyagként használták. A tetőfedő pedig tovább csökkentette az értékét, mert egy családi vita hevében félredobta, a hátsó borító pedig elszakadt.

David Gonzales egy Minnesota állambeli kisvárosban dolgozva találta a képregényt, amelynek címlapján az igazságért és az emberiségért küzdő Superman a feje fölé emel egy zöld kocsit. A férfi némi kutatómunkával megtudta, hogy értékes példányról van szó, hisz az Action Comics volt az első szuperhős-képregény. 1938-ban 10 centes áron került a standokra.  

A talált kincs most vevőre vár, a New York-i székhelyű ComicConnect.com árulja. Az aukciós ház tízfokú skálája szerint a képregényt másfél pontos minőséget képvisel. Ennek ellenére érkezett már 137 ezer dolláros licit a füzetre. Összehasonlításképpen: a közelmúltban egy csaknem kifogástalan állapotú (9 pontos) példány 2,16 millió dollárért cserélt gazdát.

A tetőfedő által talált ritka példányra június 11-ig tehetnek ajánlatot az érdeklődők. Gonzales a vételár felét kapja meg, az összeg másik felén az aukciós ház és az a floridai képregény-kereskedő osztozik, akihez a tetőfedő elvitte a képregényt. Azzal, hogy a férfi véletlenül elszakította a hátsó borítót, a füzet értéke 75 ezer dollárral csökkent. Gonzalest azonban állítása szerint ez nem zavarja. "Nem vagyok pénzéhes ember. Inkább megdolgozom érte" - mondta az Associated Press hírügynökségnek.