Legalább 2014-ig, de inkább tovább államfő maradna Szíriában Bassár el-Aszad. Aszad Izraelt azonnali válaszcsapással fenyegeti.

Legalább a 2014-es választásokig államfő akar maradni Bassár el-Aszad, sőt azt követően is harcba szállhat az elnöki tisztségért - jelentette ki a libanoni televíziónak adott szerda esti interjújában a szíriai külügyminiszter. Valíd Moallem nyilatkozata közvetve választ jelentett az ellenzéknek arra a bejelentésére, hogy csak akkor hajlandó részt venni a Genfbe tervezett nemzetközi konferencián, ha előzetes megállapodás születik Aszad elnök távozásáról a hatalomból.

A miniszter kijelentette, hogy bármilyen megállapodás jönne létre az Oroszország és az Egyesült Államok által kezdeményezett konferencián, azt Szíriában népszavazásra bocsátják. Megfigyelők szerint mindez még inkább megnehezíti a tervezett konferencia összehívását.

Az interjúban a külügyminiszter Izraelt is megfenyegette, hangoztatva: Szíria azonnal megtorolja, ha Izrael újabb légicsapásokat hajt végre az ország ellen. Néhány héttel ezelőtt izraeli gépek Damaszkusz közelében lévő célpontokra mértek csapást, azt állítva, hogy a tényleges célpont egy a libanoni Hezbollahnak szánt iráni fegyverszállítmány volt.

Közben Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy szerda esti nyilatkozatban Szíria széteséséről beszélt. A főtitkár nemzetközi támogatást sürgetett az Egyesült Államok és Oroszország által kezdeményezett nemzetközi konferenciához. Ban Ki Mun úgy vélekedett, hogy a szíriai konfliktusnak mély politikai gyökerei vannak, és katonai eszközökkel nem oldható meg.