Újabb tornádók Oklahoma környékén

2013.06.01. 08:51

Legalább három tornádó haladt végig a térségen, öten meghaltak, több tízezren áram nélkül maradtak. A helyiek szerint rémálom, ami történt.

Több tornádó alakult ki helyi idő szerint péntek estére Oklahoma City sűrűn lakott térségében. Ismét veszélybe került a Moore nevű előváros, ahol május 20-án 24-en meghaltak, illetve hatalmas károkat okozott egy pusztító erejű forgószél. A CNN szerint 5 halott van. Kórházi források szerint többen megsérültek, sokak állapota válságos.

A hírtelevízió szerint Oklahoma Cityben és környékén mintegy 50 ezer háztartás maradt áram nélkül, számos gépkocsit rongált meg a szélvihar, de a legnagyobb veszélyt a tornádók okozta hirtelen áradás jelenti. Az oklahomai repülőtérről mindenkit evakuálni kellett. A CNN úgy tudja: legalább három tornádó haladt végig a térségen, és egy forgószél közvetlenül Moore közelében pusztított.

A hatóságok arra kérték a környékbelieket, hogy maradjanak otthon. A felhívás ellenére nagyon sokan az országutakon rekedtek, a továbbhaladást az árvíz és a felborított gépkocsik akadályozták, és megnehezítették a viharos széllökések is, amelyek néhol elérték az óránkénti 130 kilométeres sebességet.

Helyszíni beszámolók szerint a forgószelek nagy teherautókat borítottak fel, egy forgószél a levegőbe emelt egy nagyobb tömegű "tornádóvadász" páncélozott terepjárót is, de utasai állítólag megmenekültek, mert kinyíltak a légzsákok.

A CNN-nek nyilatkozó helyi illetékesek "nagyon aggasztónak", mások "rémálomnak" nevezték a helyzetet. Hangsúlyozták, hogy az éjszaka beállta miatt a károkat és a valós helyzetet nehéz felmérni, és csak reggel derül ki, hogy milyen pusztítást okozott az ítéletidő Oklahoma City környékén.

Az AP hírügynökség legfrissebb jelentése szerint rendkívüli állapotot hirdettek ki Oklahoma City területére.