Egyiptom bebörtönzi azt, aki demokráciát importál

Vágólapra másolva!
Külföldi civil szervezetek képviselőit ítélték el, dagad a diplomáciai botrány. 
Vágólapra másolva!

Összesen negyvenhárom olyan állampolgárt ítéltek börtönbüntetésre és szabadságvesztésre Kairóban, akik külföldi társadalmi szervezeteknek dolgoznak. Az elítéltek közül 16-an egyiptomiak, 16-an amerikaiak, 11-en pedig más országok, köztük Németország, Norvégia, Szerbia, Jordánia és Libanon lakosai. A vád szerint engedély nélkül működtettek nonprofit szervezeteket, és törvénytelenül kaptak anyagi támogatást külföldről.

Az amerikaiak többségét (köztük a Ray LaHood közlekedési miniszter fiát) a távollétükben ítélték el, miután tavaly fejenként 330 ezer dollárt fizetett utánuk a kormány azért, hogy elhagyhassák az arab országot. Kék-két év börtönbüntetést kapott viszont egy kint tartózkodó amerikai és egy német állampolgár, aki az Országos Demokrata Intézet (NDI) egykori alkalmazottja. Előzetes letartóztatásban van a német Konrad Adenauer Intézet egyik munkatársa is.

Berlinben a külügyminisztériumba rendelték az egyiptomi ügyvivőt, magyarázatot követelve a történtekre és biztosítva a demokrácia és a jogállamiság elterjesztésén dolgozó szervezeteket a német kormány támogatásáról. Joe Kerry amerikai külügyminiszter felháborítónak tartja a dolgozok bebörtönzését és a civil szervezetek (köztük a Freedom House, a Nemzetközi Republikánus Intézet és egy újságíróképző központ) bezárását, politikai indíttatásúnak nevezve a pereket. Tavaly az amerikai kormány az ügy miatt egyszer már megfenyegette Egyiptomot, hogy visszavonja az évi 1,5 milliárd dolláros segélyt.